Tonsättaren, sångaren och forskaren Carl Unander-Scharin är aktuell med flera nya verk under 2020. Den 2 februari 2020 uruppförs hans tolkning av en anonym 1300-talsmystikers handfasta andliga levnadsråd: The Cloud of Unknowing.

Sviten The Cloud of Unknowing i sex satser är beställd av Erik Westbergs Vokalensemble, baseras på en av mystikens klassiker från 1300-talet om ”icke-vetandets moln i vilket själen möter Gud”.

Verket, för blandad kör och orgel, uruppförs den 2 februari i Luleå domkyrka.

– Det är en helt fantastisk text, förknippad med min egen andlighet; kroppens och själens förening och insikten om att vi aldrig når Gud genom kunskap, utan genom att låta oss bli berörda, säger Carl Unander-Scharin.

Direktsändning till Europa

Den 3 februari blir det framförande i Piteå Studio Acusticum som sänds över stora delar av Europa, i direktsändning via EBU, European Broadcasting Union.

Kör-programmet innehåller också delar ur Frank MartinSongs of Ariel samt den belgiska kompositören Liesbeth Decrocks verk I am (från 2018) för vokalkvartett och recitatör (Katherine Osborne).

I den EBU-sända konserten medverkar också Norrbotten Neo med två uruppföranden. Det första stycket heter Pascal och är skrivet av den holländske tonsättaren Jan Peter de Graaff, som är utvald tonsättare i Rostrum of Composers. Musiken är beställd av Sveriges Radio. Det andra verket är Kent Olofssons komposition New Piece.


Carl Unander-Scharin har parallellt med sin sångarkarriär rönt stora framgångar som kompositör sedan hans debutopera Tokfursten uruppfördes på Vadstena-Akademien 1996. Det nyskapande allkonstverket Calligrammes, med musik av Carl Unander-Scharin, koreografi av Åsa Unander-Scharin och teknik av Ludwig Elblaus uruppfördes på Berwaldhallen 2016 av Radiokören under ledning av dåvarande chefsdirigent Peter Dijkstra.

I september har Carl och Åsa Unander-Scharins “choreo-opera” ReCallas:Medea premiär på kroatiska Nationaloperan i Rijeka, en beställning i samband med Kulturhuvudstadsåret 2020. Operan är en del av parets konstnärliga samarbete Opera Mecatronica, där avancerad teknik, musik och koreografi samspelar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.