Bra konstmusik att träna till, enligt dirigenten Daniel Hansson och hans Malmö akademiska kör och orkester:

– Första satsen ur Felix Mendelssohns Italienska symfoni, inte bara hög energi, utan glädje i sin renaste form. Lyfter dig i vilken uppförsbacke som helst! Dies Irae-satsen ur Giuseppe Verdis Requiem, en episk frenesi som skiljer bort mjölksyra mer effektivt än något annat. Sista satsen ur Antonín Dvoraks 9:e symfoni; inte alltid fullt ös, men hela tiden stor energi och härlig variation.

Tillsammans med medlemmar i kör och orkester har Daniel Hansson jobbat med att ta fram musiklistan Classical Working Out.

Usel musik på gymanläggningarna

– För mig, och säkert många med mig är det en utmaning med den erbarmligt usla musik som spelas på gym, säger Daniel Hansson.

– Samma ändlösa upprepning och enfaldigt låga kvalitet. Med bra konstmusik finns det alltid en mer dynamisk gestaltning, större variation, du får en kvalitativ musikupplevelse. 

Så valdes musiken

– Ett grundurval har lämnats till musiker och sångare i Malmö akademiska kör och orkester. Sedan har vi flåsat på vart sitt håll och gett återkoppling på repertoar, tolkningar, ordning etc. Vi har försökt hitta klassiska stycken med hög energi, hämtade från flera av musikhistoriens storslagna verk.

– Hög energi i musik kan se ut på olika sätt i musik. Tempo är en faktor men det finns även andra. Storslagen orkestrering och tät harmonik kan även ge kraft.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.