Ludwig van Beethoven komponerade en violinkonsert 1806. Kompositören var väldigt sen med noterna, så den stackars violinsolisten Franz Clement fick framföra den den a prima vista, direkt från de nyss torkade notbladen.

Violinkonserten blev (kanske därför) ingen succé vid premiären i Wien.

Beethoven gjorde snart en ny version, nu för piano och orkester, som senare har kommit att kallas Drottningen av Violinkonserter.

Allt händer i Umeå, Sverige. Med en svensk orkester, en amerikansk pianist och en israelisk dirigent. Kan höras den 16 januari, då Norrlandsoperans symfoniorkester tillsammans med pianisten Claire Huangci framför verket – en violinkonsert för piano …

Claire Huangci är omtalad för sitt fokus, sin virtuositet och sina poetiska tolkningar. Huangcis breda repertoar har gjort henne efterfrågad på den internationella musikscenen sedan debuten som 9-åring.

Huangci tar sig också an Sergej Prokofievs Pianokonsert nr 2 (från 1912/13), ett verk som beskrivits som en av de tekniskt sett mest utmanande pianokonserterna som finns. Till och med Prokofjev själv, som var en omtalad virtuos, sägs ha haft problem med att spela den.

Israelisk dirigent med Sverige-anknytnig
Ariel Zuckermann.
Foto: Felix Broede

Dirigent vid konserten (som även innehåller Joseph Haydns Symfoni nr 88 är Ariel Zuckermann. Han inledde sin karriär som flöjtist, studerade dirigering på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och är sedan några säsonger tillbaka musikalisk ledare för Israels Kammarorkester.
Bilden överst: Claire Huangci. Foto: Mateusz Zahora


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.