Olga Neuwirth, tonsättare.
Foto: Harald Hoffmann

Den 22 januari blir det svensk premiär för stumfilmen Die Stadt ohne Juden med nykomponerad musik av den österrikiska tonsättaren Olga Neuwirth. Platsen är Konstakademien i Stockholm.

KammarensembleN under ledning av dirigenten Christian Karlsen står för liveframförandet.

Stumfilmen är ett unikt dokument med en unik historia: ”Staden utan judar” är lika mycket ett skrämmande dokument om en historisk tid, om samtidens blindhet, som om vår tid och de antisemitiska strömningar som fått nytt liv.

14 år före Kristallnatten

Den 1 timme och 20 minuter långa filmen Die Stadt ohne Juden är gjord i Wien 1924 av Hans Karl Breslauer efter journalisten Hugo Bettauers bok med samma namn. Bara 14 år före november-pogromerna (den s k Kristallnatten 9–10 november 1938) visar han obehagligt profetiskt på den eskalerande antisemitismen efter utvisningen av den judiska befolkningen.

Stumfilmen fanns endast kvar i en fragmentarisk version tills en hel version återupptäcktes på en loppmarknad i Paris 2015.

I samband med publiceringen av den nyrenoverade stumfilmsversionen skrev Olga Neuwirth 2017 helt ny musik som uruppfördes av ensemblen PHACE i Wiener Konzerthaus i november 2018.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.