Det finns beteckningen hedersknyffel (präktig och hygglig). Det finns också utmärkelsen hedersdirigent. Numer finns också hedersartist i Sverige, precis som i Ryssland sedan 1920-talet.

Trumpetaren Håkan Hardenberger, som i branschen ofta erkänns som världens bäste, blir förste solist någonsin att utnämnas till hedersartist av Malmö SymfoniOrkester. Orkestern har ett mångårigt samarbete med världsartisten och programchef Per Hedberg kan inte föreställa sig att någon skulle vara mer välförtjänt av titeln som MSO:s hedersartist.

– Sveriges främsta instrumentalist

– Håkan har sedan unga år en enastående internationell solistkarriär, där hans mångåriga musikaliska insatser är på absolut världsnivå. Mig veterligen är han Sveriges främsta instrumentalist någonsin och vi är väldigt stolta över hans anknytning till Malmö SymfoniOrkester.

– Håkan är även en förebild för ett stort antal tonsättare världen över som under åren skrivit verk direkt för honom och symfoniorkester. Han är nyfiken, totalt orädd och kompromisslös för konstens äkta kärna. Det är en ren ynnest och ett privilegium att få samarbeta med Håkan, säger Per Hedberg.

Håkan Hardenberger är, utöver en fenomenal solist inom den klassiska repertoaren, också högt ansedd som pionjär för ny, betydande och virtuos repertoar för sitt instrument.

Han framträder regelbundet med orkestrar såsom New York Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, Wiener Philharmoniker och London Symphony Orchestra.

Nästa utmärkelse?

Frågan hänger i luften: när får vi höra talas om en hedersorkestermusiker, eller en hederskonsertbesökare? Eller varför inte – en hederskonserthuschef?LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.