Den svensk-finska dirigenten Anna-Maria Helsing blir nu gästdirigent för BBC Concert Orchestra, en av fem orkestrar som ingår i det brittiska radio- och tv-bolaget.

Det betyder att hon är den fjärde finländska dirigenten knuten till BBC-orkestrarna vid sidan om Sakari Oramo (BBC Symphony Orchestra), John Storgårds (BBC Philharmonic) och Dalia Stasevska, som så sent som i juni 2019 knöts som gästdirigent till BBC Symphony Orchestra; f ö som den första kvinnliga dirigenten med denna status.

Anna-Maria Helsing är välkänd i Skandinavien, där hon dirigerat så gott som de flesta större orkestrarna. Hon har skolats av dirigenter som Leif Segerstam, Esa-Pekka Salonen och Gustavo Dudamel.

Förordnandet som gästdirigent vid BBC Concert Orchestra är från april 2020 till september 2022 med minst fyra konsertveckor per säsong. Turnéer, skivinspelningar och inhopp kan tillkomma.

BBC Concert Orchestra är en 60-mannaorkester som har som specialitet att framföra crossover-material (från musikaler, filmer etc) till typiskt klassisk musik, ofta arrangerad speciellt för orkesterbesättningen.

Nuvarande chefsdirigent är dirigenten och kompositören Bramwell Tovey.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.