I augusti 2020 kliver den välkända scenduon Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller in på Drottningholms Slottsteater. De iscensätter Georg Friedrich Händels opera Agrippina. Svenska och internationella operastjärnan Ann Hallenberg hörs titelrollen.

Agrippina är en ironisk komedi om makt och erotik med en stark kvinna i titelrollen. Handlingen är hämtad från den romerska historien och kretsar kring den makthungriga kejsarinnan Agrippina, som smider planer för att sonen Nerone ska få överta tronen efter kejsar Claudio. Trots att verket är mer är 300 år gammalt talar det till en modern publik.

Maktspel

– Den här typen av maktspel ser vi ju även i dag. Det är bara att sätta på teven och se på brittiska parlamentet eller svenska riksdagen. Det är samma förräderier idag som då. Hungern efter makt och dominans är allmänmänskligt, säger Staffan Valdemar Holm.

Agrippina komponerades av Händel till karnevalen i Venedig år 1710. Nu framförs barockmusiken av Drottningholmsteaterns orkester på tidstypiska instrument under ledning av Francesco Corti, en hyllad italiensk cembalist som nu gör karriär som dirigent på de främsta scenerna.

Ann Hallenberg

Ann Hallenberg är Artist in Residence på Drottningholmsteatern och har varit engagerad i val av verk, sångare och konstnärligt team. I rollen som Agrippina driver hon handlingen framåt med sina ambitioner och sin strävan efter makt till varje pris.

Agrippina

Premiär den 8 augusti 2020, spelas sedan varannan dag till och med den 22 augusti.
Musik: Georg Friedrich Händel
Libretto: Vincenzo Grimani
Dirigent: Francesco Corti
Regi: Staffan Valdemar Holm
Scenografi och kostym: Bente Lykke Møller
Ljusdesign: Torben Lendorph
I rollerna: Ann Hallenberg, Bruno de Sá, Giulia Semenzato, Kristina Hammarström, Renato Dolcini, Emil Næshagen med flera.
Drottningholmsteaterns orkester.


Foto: Bengt Wanselius och Natascha Thiara Rydvald (Holm)LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.