Gärningskvinnor är en nyskriven musikdramatisk föreställning om våldsamma kvinnor. Den består av två fristående akter som hänger samman.

Två tonsättare har komponerat varsin kortopera: Eva Sidén och Ylva Q Arkvik. Librettot är skrivet av Tora von Platen. Duo Ego, dvs Monica Danielson och Per Sjögren, framför den nya musikdramatiken, där röst och slagverk blandas med elektronik och videoprojektioner.

Gunna – spökhistoria från Island

Den ena kortoperan är inspirerad av den isländska sagan om Gunna, som på 1700-talets Island blev fråntagen sin sista ägodel, en kittel, när hon inte kunde betala hyran. Hon hämnas våldsamt och ger upphov till en legend – en spökhistoria.

Gun på Hinseberg

Den andra operan handlar om Gun som sitter på Hinseberg i nutidens Sverige för att ha mördat sin pojkvän, och är inspirerad av ett antal verkliga svenska rättsfall och vår tids syn på våldsamma kvinnor.

Kvinnor står för godheten?

Så här beskrivs bakgrunden till dessa nya kortoperor:

– Aggressivitet och våld är något som vanligtvis uppfattas som mer logiskt och naturligt då det utövas av män. Synen på kvinnliga våldsutövare präglas av könsrollstänkande – kvinnan är bärare av liv, hon är modern och står för godheten vilket är oförenligt med ett våldsamt beteende.

– Våldsamma kvinnor blir ofta av omgivningen istället kategoriserade som elaka/onda eller osjälvständiga och galna. Om en kvinna dödar måste det vara av desperation, rädsla eller i självförsvar. Hon placeras i offerrollen vare sig det är befogat eller inte och blir på så sätt mindre hotfull, både mot omgivningen och mot föreställningarna om kvinnan. Genom detta tar man bort möjligheten att kvinnan kan vara aktiv, handlingskraftig och medveten om sina handlingar.

Fredag den 27/9 kl 19.00 är det premiär på Teater Lederman i Stockholm. Därefter föreställningar den 28/9 kl 16.00 & 19.00, samt den 19/9 kl 16.00 & 19.00.


Foto: Kristin Lidell

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.