De senaste ledamöterna i Musikaliska akademien

Tre nya svenska ledamöter och fem nya utländska ledamöter har den 21 maj 2019 valts in i Kungl Musikaliska akademien. De svenska ledamöterna är spelmannen Per Gudmundson, saxofonisten Mats Gustafsson och Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap.

De utländska ledamöterna är tonsättaren Madeleine Isaksson (svenska som är bosatt i Paris), sångerskan Ida Kelarová, jazzpianisten och kompositören Rita Marcotulli, saxofonisten Carina Raschèr samt tonsättaren Klas Torstensson (svensk bosatt i Haarlem, Nederländerna).


Per Gudmundson är sedan 1970-talet en av de främsta utövarna inom spelmansmusiken i Sverige. Han är också medlem i gruppen Frifot tillsammans med Ale Möller och Lena Willemark.

Mats Gustafsson har under några årtionden varit ett av de största internationella namnen inom improvisationsmusik. Han har haft långvariga samarbeten med musiker som Ken Vandermark, Barry Guy, Peter Brötzmann och Otomo Yoshihide samt de egna ensemblerna Fire! och The Thing.

Mattias Lundberg är professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet. För en bredare allmänhet är han framför allt känd genom TV-framträdanden och en lång rad folkbildande radioprogram om musikteori och musikhistoria.

Madeleine Isaksson har en rik och exklusiv produktion av främst kammarmusik. Hon har nyligen varit tonsättare Composer in residence för Gävle symfoniorkester.

Ida Kelarová, tjeckisk sångerska, musiker, skådespelerska med en bred karriär. Kelarová har publicerat flera innovativa CD-publikationer. Hon har arbetat framgångsrikt med gränsöverskridande projekt inom musik, teater både med amatörer och professionella.

Saxofonisten Carina Raschèr föddes i Cambridge, New York, och började redan som femåring att spela saxofon för fadern Sigurd Raschèr. Från 1952 framträdde de regelbundet som Raschèr Duo och många nya verk skapades för dem.

Klas Torstensson är ett aktat tonsättarnamn och en svensk angelägen röst i stora internationella sammanhang. Han har erhållit Stora Christ Johnson-priset, Musikförläggarnas Konstmusikpris och Hilding Rosenberg-priset samt varit nominerad till Nordiska Rådets musikpris.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.