En stad i sydöstra Dalarna, med 23,323 invånare. 7,000 bor i själva centrumdelen, övriga innevånare i 23 samhällen och byar spridda över den 670 kvadratkilometer kommunytan.

Det handlar om Avesta vid Dalälven, mest känt för sitt järnverk och världens största dalahäst, mindre känt för sina körer. Här ska inte mindre än ett 60-tal körer finnas, vilket kan göra Avesta till landets mest körtäta kommun.

Utmanar landets kommuner

I samband med att Avesta detta år firar 100 år som stad, har kommunen tillsammans med ett antal verksamma inom körvärlden tänkt sig att utmana övriga 289 kommuner i Sverige.

Lördagen den 25 maj blir det körsång på olika platser runtom i Avesta. På kvällen ställer man till med en stor utomhuskörfest, där så många Avesta-körer som möjligt är välkomna att delta. Det lär bli någonting i stil med saligen avsomnade Körstämman i Skinnskatteberg: mängder av köruppträdanden, där varje kör får framföra två sånger och samtliga medverkande gör en sång tillsammans. Körallsång blir det också.

Det märks att det är en angelägenhet för hela Avesta, för arrangörer av Körfesten är kommunens näringslivsutvecklare Kerstin Eriksson, liksom fritidschefen Anna-Lena Pligg och körkonsulenten, kulturhusägaren med mera Kerstin Sonnbäck; de båda senare har f ö tidigare varit aktiva med den nationella Körstämman.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.