Utan marknadsföringstrick som jubileumskonserter, porträttkonserter, tonsättarfestivaler etc lyckas Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall med det självklara – att få ihop en säsong med musik som känns naturligt varierad.

Utan åthävor – men med beundransvärd balans mellan det traditionella, det kvinnliga och det svenska – presenterar man ett säsongsprogram för 2018–2019, som visar på musikalisk nyfikenhet. Även två uruppföranden får plats: Britta Byströms hornkonsert Games Without End och Mladen Tarbuks Sinfonia da camera.

Blandningen av tonsättare är faktiskt unik för en svensk orkester idag. Publiken får naturligtvis sin del av Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Gustav Mahler et consortes.

Generöst med nutida

Men under säsongen dyker också upp nyare tonsättare som Peteris Vasks, Albert Schnelzer, György Ligeti, Britta Byström, Lotta Wennäkoski, Daniel Nelson, Erkki-Sven Tür,Victoria Borisova-Ollas, Helena Tulve.

Ja, det kvinnliga komponisterna är väl företrädda. Inte mindre än 18,8 % av den framförda musiken är av kvinnor, vilket placerar Nordiska Kammarorkestern väldigt nära Sverige-ledande Malmö SymfoniOrkester med sina 20 %.

Mycket svenskt

Repertoarvariationen innebär även att den svenska musiken får ett tydligt avtryck under säsongen. 15,6 % av musiken som spelas är av svenska tonsättare; en siffra som i dagens repertoarklimat är långt över snittet för de svenska orkestrarna.

Den nyare musiken, skriven efter 1970, representerar nästan en tredjedel av repertoaren (30,2 %).

Sammantaget blir resultatet imponerande. För Nordiska Kammarorkestern med dess chefsdirigent Eva Ollikainen verkar det så självklart enkelt.Repertoargenomgången är gjord utifrån publicerat säsongsprogram, på webben eller i tryck. Beräkningarna omfattar samtliga egna orkesterframföranden, räknat i durata, på hemmascenen; alltså inte gästspel, turnéer, inte heller barn- och familjekonserter eller konserter med ospecificerat program.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.