Efter uttagningar och delfinaler i Vänersborg har fyra unga musiker i åldern 14-18 år röstats fram till final i Polstjärnepriset: Josef Wijk, oboe, Harald Edin, kontrabas, Astrid Hillerud, cello, och Ture Herrgårdh, trumpet.

Vid finalkonserten den 6 januari i Göteborgs konserthus framförde de fyra finalisterna var sitt stycke tillsammans med Göteborgs Symfoniker under ledning av Rumon Gamba; Richard Strauss: sats 1 ur Oboekonsert D-dur, Henri Tomasi: sats 1 ur Trumpetkonsert, Serge Koussevitzky: sats 2 och 3 ur kontrabaskonsert e-moll., Antonin Dvorák;  sats 3 ur Cellokonsert h-moll.

Vinnaren av Polstjärnepriset 2019

blev Ture Herrgårdh, 18 år, Mjölby, trumpet. Det är första gången en trumpet kammar hem Polstjärnepriset: 50,000 kr, en kurs på Musikakademi Vänersborg, samt chansen att representera Sverige i den stora europeiska tävlingen Eurovision Young Musicians.

Juryns motivering: ”En mycket vacker ton och högt utvecklad teknisk nivå på sitt instrument. Han visar ett moget och reflekterat musicerande med en imponerande, fokuserad scennärvaro. En mycket värdig vinnare.”

Andra pris gick till Astrid Hillerud, 18 år, Färentuna, cello.

Tredje pris gick till Josef Wijk, 18 år, Örebro, oboe.

Fjärde pris: Harald Edin, 15 år, Styrsö, kontrabas.

Efter paus spelade merparten av de unga musikerna som varit med i tävlingen tillsammans med Symfonikerna som dirigerades av Andreas Hansson.

Finalister. Från vänster: Harald Edin, kontrabas, Styrsö; Josef Wijk, oboe, Örebro; Astrid Hillerud, cello, Färentuna; Ture Herrgårdh, trumpet, Mjölby.

Polstjärnepriset är både en kurs och tävling i musik. Under höstlovet samlas omkring 50 kursdeltagare och 22 tävlande i Vänersborg för att spela ihop sig i ensembler och orkestrar samt att finslipa sin teknik med coacher från Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios symfoniorkester och Kungliga Filharmonikerna.

En rad andra artister och pedagoger med stor internationell erfarenhet är också med för att ge maximal peppning till deltagarna. De unga musikerna kommer från hela landet och är i åldern 14-18 år. Efter samlingen på höstlovet återkommer de i början av januari till Vänersborg, där det arrangeras dels mästarklasser, dels uttagningar till tävlingen Polstjärnepriset med finalen i Göteborgs konserthus.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.