– Med detta har svensk kammarmusik fått ett verk som juryn redan nu vågar utropa till en klassiker, som har förmågan att bara genom toner och ljud berätta en historia om människans otroliga förmåga till varseblivning med en efterföljande personligt färgad återgivning, säger juryordföranden för Järnåkersstipendiet 2018 Asbjørn Schaathun.

Sveriges största kammarmusikpris på 100,000 kr tilldelas tonsättaren Jenny Hettne (född 1977).

Det prisbelönade verket A swarm came in from the dark  (från 2014) var en beställning från den Göteborgsbaserade ensemblen Gageego!. Det är komponerat för soloviolin och sex instrument som Jenny Hettne skrev speciellt för violinisten Karin Hellqvist. Det framfördes av Karin Hellqvist och Gageego! i Stockholm och Göteborg under 2015 och av Karin Hellqvist och Ensemble Mimitabu under Svensk Musikvår 2017. 

Jenny Hettne tog emot emot utmärkelsen vid den årliga kammarkonserten till Erik Järnåkers minne den 5 januari 2019 på Musikaliska i Stockholm.

Från Gotland till Berlin till Göteborg

Jenny Hettne har studerat komposition vid Gotlands Tonsättarskola, Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin och vid Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet där hon tog sin masterexamen 2008. Sedan dess har hon frilansat som tonsättare med fokus på kammarmusik, ibland med elektronik och alltid i ett nära och utforskande samarbete med musikerna.

Hettnes musik har beställts och framförs regelbundet av solister och ensembler som Jonny Axelsson, Jörgen Pettersson, Karin Hellqvist, KammarensembleN, UmeDuo, Gageego!, Faint Noise och Duo Harpverk, i såväl Sverige som på internationella festivaler.

100,000 kr delas ut varje år

Järnåkerstipendiet är Sveriges största kammarmusikstipendium. Sedan 2009 har Saltöstiftelsen, inrättad av donatorn och musikälskaren Erik Järnåker, delat ut sina Järnåkerstipendier för att premiera betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare.

Saltöstiftelsen drivs av Kungl. Musikaliska akademien och FST, Föreningen svenska tonsättare.

Till Jenny Hettnes webbplats ›


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.