Hon har gått från från Värmskog (mellan Karlstad och Arvika) via Stockholm och New York och tillbaka till Stockholm. Rigmor Gustafsson har under dessa 25 år etablerat sig som vår mest kända jazzsångerska både i Sverige och internationellt.

För detta fick hon årets finaste jazzutmärkelse – hederspriset Guldkatten från P2 Jazzkatten. Priser delas ut i kategorierna Årets musiker, Årets nykomling, Årets kompositör, Årets grupp och Guldkatten.

Övriga nominerade till kategorin Gudlkatten var trumpetaren, kompositören och arrangören Ann-Sofi Söderqvist, pianisten Bobo Stenson, trumpetaren Jan Allan och gitarristen Ulf Wakenius.

Pianisten och kompositören Lisa Ullén. Foto: Mattias Ahlm

Årets kompositör

Även i denna kategori hyllades en kvinna med priset – pianisten Lisa Ullén, som i mer än 20 år varit en betydande röst inom jazz- och improscenen med sitt pianospel och sina kompositioner. I år har hennes verk hörts både med Motståndsorkestern och på soloskivan Piano Works.

De andra nominerade var Calle Rasmusson, Georg Riedel (fick Guldkatten 2014), Johan Lindström och Susanna Risberg.

 

P2 Jazzkatten är ett samarbete mellan Sveriges Radio, Fasching och Stockholm Jazz Festival.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.