Musiker och kompositörer får dela på drygt 2,8 miljoner kronor när Konstnärsnämnden fördelar 24 bidrag till olika projekt. Bidragen ska stödja initiativ inom ett brett spektrum av genrer och stilar och riktas till professionella musiker och komponister i olika delar av landet. Konstnärsnämnden är en statlig myndighet som lyder under Kulturdepartementet.

 

Bland de musikprojekt sån får stöd noterar vi tonsättaren Ida Lundéns senaste projekt – Vev – svår musik, enkel mekanik – som får 260,000 kr.

Musikern Adrian Jones, som bor i Ås i Jämtland, får pengar för ett utvecklingsprojekt av såväl folkmusik- som orkestertradition. Projektet vill vidareutveckla folkmusikalisk komposition för klarinett och stråkorkester (Vindstråk) genom att anknyta till den lokala folkmusiktraditionen. Genom att skapa ny musik för det lokala föreningslivet i form av Östersunds orkesterförening hoppas han genom nya uttrycksformer för folkmusik få till ett annorlunda möte med orkesterföreningens publik. Bidraget uppgår till 90,000 kr.

Musikern Anna Svensdotter (Göteborg) får ett bidrag om 130 000 kronor för att arbeta med projektet Glowing Duo som är ett samarbete mellan komponisten Mirjam Tally och en duo bestående av Anna och musikern My Hellgren. Komponisten skriver ett verk för cello, flöjt, och elektronik i nära samarbete med musikerna. Verket uruppförs hösten 2017 i Visby och Göteborg, som en föreställning/konsert tillsammans med soloverk av Mirjam samt solo- och duoverk av Kaija Saariaho. En inspelning planeras också.

Sångerskan Helena Ek (Göteborg) ska genomföra kompositionsprojektet Kantat på slak lina och får 120,000 kr.

Musikern Ida Höög (Lund) får 120,000 kr för sitt projekt Jump.

Violinisten Cecilia Gelland (Hammerdal) i DuoGelland har ett utvecklingsprojekt som kallas Berättelser om innanförskapet, som tilldelas 150,000 kr.

Anne Pajunen (Vaxholm) håller på med kompositionen Did I ever tell you…? och får ett bidrag på 110,000 kr.

I projektet Samlaren skapar musikern och komponisten Jenny Nilsson (Malmö) en konsert i form av en interaktiv enpersonsföreställning. Dramatiker och komponist arbetar tillsammans från start och intentionen är att på allvar involvera barn (4–7 år) i skapandet av ett musikdramatiskt verk som får förändras och omskapas vid varje speltillfälle. Bidraget uppgår till 120,000 kr.

 

Läs mer på Konstnärsnämndens sida ›

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.