Priset: hon får spela på en violin från 1750

Victoria Stjerna från Göteborg och student vid Kungl. Musikhögskolan är 2017 års mottagare av Jan Wallanderpriset. Under en längre tid får hon nu använda en förstklassig violin, tillverkad av Michele Deconet i Venedig år 1750. Deconet var framgångsrikt turnerande violinist i Europa och lika skicklig instrumentbyggare.

Victoria Stjerna mottog sitt prisinstrument av stf. rektor för KMH professor Staffan Scheja vid en ceremoni 30 mars i den nyligen invigda Kungasalen vid KMH i Stockholm.

Den internationella juryn bestod i år av de båda violinisterna Elina Vähälä (bl.a. Hochschule für Musik i Karlsruhe) och Olivier Charlier (Musikkonservatoriet i Paris), samt professor Staffan Scheja.

Det närmaste året deltar Victoria i flera tävlingar i Sverige, och medverkar som semifinalist i den TV-sända solisttävlingen Virtuoso i Ungern. Hon ska även spela som finalist i Sveriges största kammarmusiktävling ”Ung o Lovande” med ”Duo ViNa”, tillsammans med KMH-studenten och pianisten Natalia Kremska.

 

Jan Wallanderpriset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH, och delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass, som läggs till samlingen Handelsbanken Classic Instruments.

Priset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande, Jan Wallander.

 

Foto, Victoria Stjerna: Stefan Nilsson

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.