Ljusnarsberg satsar på bortglömda kvinnor i musiken

För många är nog Ljusnarsberg i Bergslagen känt för att vara den kommun som tar emot flest asylsökande; drygt 130 per 1,000 innevånare (jämför med Vellinge i Skåne: 0,4 flyktingar per 1,000 innevånare).

Opera på Skäret är en annan företeelse som bara finns i Ljusnarsberg. Dessutom finns här en livaktig kammarmusikförening.

 

– Vår fjärde konsert för våren blir ett möte med några av barockens betydande kvinnliga kompositörer som glömts bort i historieskrivningen, men som var aktiva och erkända under sin livstid”, berättar Thomas Lundkvist, ordförande i Ljusnarsbergs Kammarmusikförening.

– Föreställningen med Giovannikvartetten håller mycket hög artistisk klass, är informativ och kul! Kostymören har gjort ett fint och fantasifullt arbete,så även regissören.

 

Konserten, eller föreställningen, har titeln ”Giovannikvartetten och Daniel Carlsson ger plats – ett möte med barockens kvinnor”. Det blir musik av bland annat Barbara Strozzi (1619–1677), Isabella Leonarda (1620–1704], Élisabeth Jacquet de La Guerre (1655–1729) och Francesca Caccini (1587–1641) och Antonia Bembo (1640–1720).

 

Giovannikvartetten är en Malmö-baserad ensemble som genomför detta tillsammans med countertenoren Daniel Carlsson.

Allt händer onsdagen den 5 april kl. 19:00 i Tingshuset i Kopparberg.

 

Vill du läsa om 900 andra kvinnliga kompositörer, finns de på den här sajten ›

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.