Malmö SymfoniOrkesters säsongsprogram redan ute

Här ser du en orkester med 71 musiker runt sin chefsdirigent Marc Soustrot. 26 av dem är kvinnor. Det är Malmö SymfoniOrkester, MSO.

Bland de skattefinansierade orkestrarna är de först med att släppa säsongsprogrammet för spelåret 2017–2018, när de då går in på sitt tredje år i fantastiska konserthuset Malmö Live.

Den nye programchefen Per Hedberg (började i augusti 2016) är nog en av Sveriges mest meriterade musikchefer efter sina tidigare jobb med Bergen Filharmoniske Orkester, Academy of St Martin in the Fields, Monteverdi Choir & Orchestra och Philharmonia Orchestra, London. Per Hedberg har även varit orkesterchef för Göteborgs Symfoniker (2007-2009).

– MSO ska vara en orkester i världsklass och en ambassadör både regionalt och internationellt. Vi ska fördjupa kontakten mellan publik och artister genom både speciella konsertintroduktioner och kammarmusikframträdanden efter konserterna. Då förstärker vi musikupplevelsen ännu mer, säger Per Hedberg.

 

 

Säsongen inleds den 14 september med uruppförande av den malmöbaserade tonsättaren Tobias Broströms verk Stellar Skies, där Malin Nordlöf är flöjtsolist och orkestern dirigeras av Nathalie Stutzmann.

Konsertåret innehåller även flera Sverigepremiärer. I november ger MSO verket Fringeflower av den brittiska musikern och tonsättaren Anna Meredith (född 1978). 

 

Annars är det tunt med kvinnliga kompositörer. Vi hittar bara tre ytterligare verk i programmet: av malmötonsättarna Anna-Lena Laurin – Konsert för gitarr och orkester – samt av Martina Tomner (född 1983); Put out the light och …was hast du meinem Schlaf zu sagen.

Och i april (2018) framförs Fredrik Högbergs violinkonsert (Sverigepremiär) med violinisten Isabelle van Keulen. I april firas även 100-årsjubileet av Leonard Bernstein (1918–1990) i två konserter, där MSO under ledning av Marc Soustrot spelar musik av Bernstein, Aaron Copland och Prokofjev.

Flera världsartister gästar under säsongen. Juan Diego Flórez, en av de eftersökta bel canto-tenorerna, möter Malmö SymfoniOrkester. Kammarorkestern Academy of St Martin in the Fields uppträder inom ramen för festivalen Malmö Chamber Music. Och Anne Sofie von Otter framträder i ett program med den gränsöverskridande stråkkvartetten Brooklyn Rider.

 

Och här är de 24 dirigenterna som fick jobb med MSO (åtta av dem är kvinnor):

Håkan Hardenberger, Ruth Reinhardt, Samuli Örnströmer, Nathalie Stutzmann, Roberto Trevino, Christopher Franklin, Mario Venzago, John Wilson, Marc Soustrot, Evan Rogister, Marie Rosenmir, Jessica Cottis, Andreas Hanson, Patrik Ringborg, Rainer Honeck, Tung-Chieh Chuang, Shi-Yeon Sung, Michał Nesterowicz, Eun Sun Kim, Bertrand de Billy, Kristiina Poska, Domingo Hindoyan, Anna-Maria Helsing, Rafael Payare.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.