Jussi-stipendiet till kulturentreprenörer

Två sångare med både Lidingö- och Dala-anknytning får 2017 års Jussi Björling-stipendium: operasångarna Anna Larsson och Göran Eliasson.

De är inte bara äkta par utan också s k kulturentreprenörer av format, kanske mest kända för sin satsning på Vattnäs Konsertlada utanför Mora, Anna Larssons hemby (Dalarnas enda konserthus!). De har även räddat kvar operaverksamheten i Dalhalla när den var hotad och producerade 2012–2016 tre fullskaliga operaproduktioner i kalkbrottet.

– Vart tredje år ska stipendiet, enligt stadgarna, tilldelas någon inom sångens och musikens område verksam person som tillika är bosatt i eller har nära anknytning till Dalarna.

– Värdigare stipendiater än Anna Larsson och Göran Eliasson går inte att hitta. Det är två fantastiska sångare och entreprenörer, säger Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister (SKTS) och den som tillsammans med Anders Wall överlämnar stipendiet.

 

Stiftelsen Jussi Björlings minnesfond förvaltas sedan 1970 av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister (SKTS), som delar ut Jussi Björling-stipendiet till framstående sångare och musikprofiler. Sedan 2009 bidrar Anders Walls stiftelse med stipendiesumman.

Året Jussi Björling-stipendium på 100,000 kronor kommer att delas ut vid en galaföreställning med sångare ur den svenska operaeliten på Ulriksdals Slottsteater Confidencen den 11 maj 2017.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.