HemOrkestrar– Musiker vill alltid spela så ofta och så mycket som möjligt

– Musiker vill alltid spela så ofta och så mycket som möjligt

Musik är musik, på alla språk. Men samtal/kommunikation är inte alltid det i Kalmar län.

Med all respekt för att det är nästan sju mil mellan Oskarshamn och Vimmerby framstår det besynnerligt att orkestermedlemmarna i Camerata Nordica (som huserar i Oskarshamn) och ordföranden i Länsmusiken/Kalmar läns musikstiftelse, Peter Högberg (som bor i Vimmerby) inte får samtalskontakt.

Istället meddelas orkester och publik via pressmeddelande om att konsertserier under vårterminen 2017 ställs in. Konstnärlige ledaren Terje Tönnesen får inte sitt kontrakt förlängt och hoppar av (efter sex månaders radiotystnad från styrelsen). Därmed blir hela våren konsertlös.

Situationen blir extra udda (eller läs: tydlig) när styrelseordf i musikstiftelsen Peter Högberg i DV, Dagens Vimmerby, försöker förklara varför konstnärlige ledaren Tönnesen slutar:

– Jag vet inte. Jag har inte hört de diskussionerna. Jag vet att han inte är med och då är det svårt att få till en produktion. Jag tror att det beror på att det finns en oro runt ekonomin, musiker vill alltid spela så mycket som möjligt så ofta som möjligt.

Läs intervjun här

Läs orkestermusikernas svar här
”25 musiker: Vi ser hur vår orkester smulas sönder framför oss”

Och lyssna på en sprudlande, vital CAMERATA NORDICA – transkriberad version av Dimitri Sjostakovitjs stråkkvartett nr 8 (del av andra satsen):

 

 

%d bloggare gillar detta: