HemMusikerDen stigande violast-stjärnan

Den stigande violast-stjärnan

Det fortsätter att lyfta för violasten Ellen Nisbeth från Uppsala. Född 1987 har hon redan hunnit avverka imponerande många framgångar. Den senaste är utnämningen till Rising Star för säsongen 2017/2018. Den europeiska konserthusorganisationen ECHO ligger bakom dessa hedrande och karriärbyggande utnämningar. Ellen Nisbeth nominerades av Stockholms Konserthus.

2012 vann Ellen Nisbeth, som första violast någonsin, Solistpriset – det mest prestigefulla priset för unga musiker i Sverige. 2013 vann hon även det norska Solistpriset. 2014 tilldelades hon Anders Walls Giresta-stipendium.

Genom Rising Stars-programmet lyfter ECHO fram Europas mest framstående unga solister och erbjuder dem att under en säsong ge konserter på de 21 konserthus i tolv länder som ingår i samarbetet, däribland Concertgebouw i Amsterdam, Musikverein Wien och Barbican Centre i London. ECHO samarbetar dessutom med ett flertal europeiska radiostationer.

I Rising Star-programmet ingår även att uruppföra ett verk specialskrivet för artisten i fråga. Sin turné till de europeiska konserthusen kommer Ellen Nisbeth att genomföra tillsammans med pianisten Bengt Forsberg.


Den 6 oktober är Ellen Nisbeth solist med Uppsala Kammarorkester under ledning av Paul Mägi på Uppsala Konsert & Kongress. På programmet står musik av Wilhelm Stenhammar. Därefter reser hon med Uppsala Kammarorkester på turné till Estland den 8-9 oktober för konserter i Tallinn och Tartu.

 

 

%d bloggare gillar detta: