2016 års mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendier har tillkännagetts. Kulturstipendierna är på totalt 500,000 kronor och fördelas på fem huvudområden: musik, bild, scenkonst, film och litteratur, där varje område får 100 000 kronor.

s-d_sandstrom_fotoewarudlingMusikstipendiet gick till dirigenten Sonny Jansson (bilden ovan) och S:t Matteus symfoniorkester i Stockholm De har av tonsättaren Sven-David Sandström (t h) beställt en symfoni för orkester och barytonsolo till Reformationsåret och orkesterns 100-års jubileum 2017.

Symfonin ska bygga på fyra koraler av Martin Luther. Sandströms Luthersymfoni kommer att för landets orkestrar göras fri att användas. Projektet får Svenska kyrkans kulturstipendium 2016 ”för sin strävan att skapa en högkvalitativ, samtida, musikalisk festdräkt med fokus på Luther och reformationsåret under orkesterns jubileumsår”.

Mer om S:t Matteus symfoniorkester ›

 

2016 års mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendium

Musik: Sonny Jansson och S:t Matteus symfoniorkester – En Luthersymfoni, 100 000 kronor
Bild: Deborah Elgeholm – Kristus i Kristineberg, 100 000 kronor
Scenkonst: Malin Hellkvist Sellén – Missionären, 100 000 kronor
Film: Maria Kuhlberg – En olycklig kärlekshistoria, 100 000 kronor
Litteratur: Mats Jonsson – Nya Norrland, 50 000 kronor
Litteratur: Pamela Jaskoviak – Hemkomsten, 50 000 kronor

Stipendierna delas ut under kyrkomötets andra session i november.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.