Den nya chefen för Stockholms konserthus blir Susanne Rydén. Hon är utnämnd till vd för Stockholms Konserthusstiftelse och Kungliga Filharmonikerna. Nuvarande chefen Stefan Forsberg slutar sommaren 2024, efter 21 år som ledare för konserthuset vid Hötorget.

Sångaren Susanne Rydén har efter den egna musikerkarriären haft ledande roller i svenskt musikliv. Hon är för närvarande preses vid Kungliga Musikaliska Akademien samt vd för Musik i Syd. Formellt tillträder hon som konserthuschef i september 2024. 

Susanne Rydén är utbildad sopran, bland annat vid Kungl Musikhögskolan, Schola Cantorum Basiliensis i Basel, Schweiz, och för sopranen och sångpedagogen Jessica Cash på Guildhall School of Music and Drama i London. Hon debuterade 1991 och var som musiker verksam såväl i Sverige som internationellt. 2011 tilldelades Susanne Rydén den kungliga utmärkelsen Litteris et Artibus, för framstående konstnärliga insatser. 2007 valdes hon in som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien, och sedan 2015 är hon dess preses. Hon har sedan 2018 varit vd för Musik i Syd.

En briljant person

– Jag är så glad över att just Susanne tar över efter mig när jag pensionerar mig från detta underbara uppdrag, säger Stefan Forsberg. Susanne är en briljant person, väl förankrad i det svenska musiklivet men också i de politiska korridorerna. Med sin rika erfarenhet kommer hon att leda verksamheten på ett ypperligt sätt. Som trogen konsertbesökare kommer jag att med beundran följa den fortsatta utvecklingen!


Foto: Nadja Sjöström


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.