I mer än trettio år har Tina Quartey delat med sig av sin slagverksmusik; både från scenen och i sin långa gärning som lärare – en slagverkspionjär inom den svenska folk- och världsmusiken och i spelmansmusiken i grupper som Filarfolket, Groupa, Nordan projektet med Lena Willemark och Ale Möller, gruppen Alwa och duo med Mats Edén.

Nu får hon Kungliga Musikaliska Akademiens Folkmusikpris 2023.

Motiveringen

”Tina Quartey har under lång tid förnyat och fördjupat slagverkets roll i svensk folk- och världsmusik. Hon har i detta sammanhang hämtat impulser från ett brett musikaliskt fält vars innehåll innefattar allt från svensk folkmusik till musik från Kuba, Brasilien, New York, Indien och Tibet. Detta har hon utvecklat i en rad samarbeten med grupper som exempelvis Filarfolket och Groupa, men också på duo med fiolspelmannen Mats Edén och som soloartist.”


Musikaliska Akademiens Folkmusikpris tilldelas en person eller en ensemble för ett konstnärskap av stor betydelse för folkmusik i Sverige. I begreppet folkmusik innefattas inhemska och invandrade folkmusiktraditioner i Sverige idag. Priset delas ut vartannat år är på 100,000 kronor och instiftades 2015.

Tidigare pristagare är Ellika Frisell (2021), Väsen (2019), Sofia Berg-Böhm (2017), Mats Edén (2015).


Foto: Amanda Quartey

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.