Göteborgs Flickkör tar sig till Storkyrkan i Stockholm söndagen den 12 maj med ett konsertprogram som vill uppmärksamma kvinnliga tonsättare: Anna Cederberg-Orreteg, Britta Byström, Lina Nyberg och Mia Makaroff.

Edith Södergran, 1892–1923.

Genom Kungliga Musikaliska Akademiens projekt Unga Röster har jazzmusikern och kompositören Lina Nyberg skapat stycket I Am inspirerat av Edith Södergrans dikt Vierge Moderne samt anonyma tankar och åsikter från körsångarna.

Uruppföranden

På konserten i Storkyrkan blir det uruppförande.

  • – Jag är ingen kvinna. Jag är ett neutrum.
    Jag är ett barn, en page och ett djärvt beslut,
    jag är en skrattande strimma av en scharlakanssol …

    Så inleds Edith Södergrans dikt Vierge Moderne.

Ett annat uruppförande i konserten är stycket Min Själ av kompositören Anna Cederberg-Orreteg, som har skapat stycket för Göteborgs Flickkör utifrån Edith Södergrans dikt med samma namn.

Utöver dessa två uruppföranden framför kören även några för dem specialskrivna arrangemang av Henrik Dahlgren och Britta Byström.

Fristående kör

Göteborgs Flickkör är en fristående kör bestående av ca 20 sångare i åldrarna 14-23 år. Kören sjunger en blandad repertoar med allt ifrån klassisk musik till pop och folkmusik. Flickkören leds av Birgitta Mannerström-Molin, sångpedagog och körledare som bland annat arbetar på Hvitfeldtska musikgymnasiet och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Bilden överst: Gunilla Cronholm, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.