Silvius Leopold Weiss

Blockflöjtisten Emelie Roos och lutenisten Dohyo Sol, grundare och konstnärliga ledare för Höör Barock, har spelat in en duoskiva, Meetings with Bach (Proprius). De har valt att presentera musik av Silvius Leopold Weiss (1687–1750), Johann Sebastian Bach (1685–1750) och hans son Carl Philipp Emanuel Bach (1714–1788), tre tonsättare som hade stort utbyte av varandra.

Silvius Weiss, son till en lutenist och själv livligt verksam som lutenist och produktiv kompositör (han har uppskattningsvis skrivit cirka 1,000 kompositioner för luta) umgicks med J. S. Bach i Leipzig.

På inspelningen med Roos och Sol hörs Svit i A-dur av S Weiss/J. S. Bach, där den senare svarar för en superb överstämma för flöjten, Svit i g-moll av J. S. Bach och Sonata i c-moll av C. P. E. Bach.

Uppmärksammad barockensemble

Höör Barock drivs av Emelie Roos och Dohyo Sol som bor i Höör, Skåne. Här har ensemblen sin bas och med musiker som hör till de mest framgångsrika barockspecialisterna i det svensk-danska området.

Höör Barock uppstod 2012 som en ’ensemble in residence’ i den årliga sommarfestivalen Höör Barockfestival, och har sedan dess även fått eget liv. Ensemblen har spelat in ett antal uppmärksammade skivor för skivbolagen BIS och Proprius. 2020 fick de en Grammis för Golovinmusiken (Johan Helmich Roman) med Dan Laurin som konstnärlig ledare.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.