Mogrenpriset i musik 2024 går till den 29-åriga basbarytonen Kristoffer Töyrä från Luleå. Priset, 250,000 kronor, motiveras förutom den anmärkningsvärda rösten med en uttrycksvilja och musikalisk stilkänsla som juryn (med Birgitta Svendén som sammankallande, tidigare vd för Kungl Operan) bedömer kan leda till en framgångsrik internationell karriär.

Mogrenpriset i musik ska stötta unga lovande musiker i början av karriären, i förhoppning om att underlätta steget ut i kulturbranschen.

Från korist till solist

Töyrä har nyligen tagit steget ut från kören på Göteborgsoperan och etablerar sig nu som en självklar solist. I Göteborg har han också gjort rollerna som Il Commendatore i Don Giovanni, Colline i La Boheme, värdshusvärden i Herr Arnes penningar och Wilhelm i Hoffmanns äventyr.

Ur juryns motivering: 
– Kristoffer Töyrä har remarkabla röstresurser, uttrycksvilja och musikalisk stilkänsla. Han utvecklas modigt och lekande lätt och som ung lovande basbaryton har han alla möjligheter att bli en storartad tillgång på den nationella och internationella operascenen.”

Musiklektioner i Norrland obefintliga

– Innan jag började jobba i Göteborg hade jag aldrig ens varit i ett operahus. Att få musiklektioner som barn i Norrland var nära omöjligt, lärarna var få och utbudet litet. Att vinna Mogrenpriset är väldigt värdefullt för mig, och påminner oss alla om hur viktiga musikskolorna är för att fler ska kunna jobba med det här, säger Kristoffer Töyrä.

Han påbörjade sin sångutbildning vid Framnäs Folkhögskola och tog sedan en kandidatexamen i klassisk sång vid Musikhögskolan i Piteå.

Kristoffer Töyrä har också stor erfarenhet som körsångare i ensembler som Arctic Male Voices, Erik Westbergs vokalensemble, Sveriges Ungdomskör samt Musikhögskolan i Piteås Masterkör och kammarkör.

Tidigare mottagare av Mogrenpriset i musik

2023 – Helena Schuback
2022 – Ellinor Bengtsson
2021 – David Risberg
2020 – Johanna Wallroth
2019 – Johan Dalene
2018 – Joel Annmo
2017 – Hanna Husáhr
2016 – Daniel Migdal
2015 – Johanna Rudström
2014 – Vivianne Holmberg
2013 – Susanna Stern
2012 – Daniel Johansson


Mogrenstiftelsens donator och grundare var Håkan Mogren, 1944–2021, svensk ingenjör och ledare inom näringslivet. Håkan Mogren var framför allt verksam inom livsmedels- och läkemedelsindustrin, bland annat som vd för Astra och senare styrelseledamot för Astra Zeneca. 2012 instiftade han Mogrenstiftelsen för att främja utvecklingen inom hans två starka intressen, musik och medicin.

Bilden: Abraham Engelmark, foto


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.