Priset för lång och trogen tjänst – Polar Music Prize – delas i år mellan dirigenten och kompositören Esa-Pekka Salonen och funk- och disco-musikern Nile Rogers.

Esa-Pekka Salonen (f. 1958 i Helsingfors) gjorde sin dirigentdebut redan 1979 med finska radions symfoniorkester. Mer omtalat är hans sensationella debut 1983 med Philharmonia Orchestra i London, då han med kort varsel ersatte Michael Tilson Thomas; på programmet stod Symfoni nr 3 av Gustav Mahler.

1984–1995 var han chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester. Och med Berwaldhallen håller han fortfarande kontakt – som konstnärlig ledare för Östersjöfestivalen.

Salonen är en på flera sätt banbrytande finsk dirigent och kompositör som har omdefinierat klassisk musik, en förkämpe för ny musik. Detta har bland annat genomsyrat hanst arbete med Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony och Philharmonia Orchestra. Hans tolkningar och verk har belönats med Grawemeyer Award, Léonie Sonning Music Prize och Royal Philharmonic Society’s Gold Medal.

Salonen har bl a använt ny teknik för att öka räckvidden för klassisk musik, vilket har gjort honom till en central profil för konstmusikens utveckling in i 2000-talet. Hans engagemang för att göra klassisk musik tillgänglig för fler har varit centralt i hans karriär.

Prismotiveringen

Polar Music Prize 2024 tilldelas Esa-Pekka Salonen från Finland. Genombrottet kom 1983 när han dirigerade Mahlers Symfoni nr 3. En tonsättare som Esa-Pekka Salonen delar många likheter med. Precis som Gustav Mahler har Esa-Pekka Salonen varit lika framstående både som dirigent och som tonsättare och har präglats av samma konstnärliga nyfikenhet. På scenen och i studion omfamnar Esa-Pekka Salonen nya tekniska innovationer, inte för experimenterandets skull, utan som ett sätt att i en föränderlig medievärld få fler att upptäcka fantastisk musik. Esa-Pekka Salonen är en tonmästare i själ och hjärta. Med sin resoluta dirigentpinne vägleder han inte bara symfoniorkestrar utan pekar ut vägen för hela den klassiska musiken.

Prisutdelningen kommer att äga rum i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm tisdagen den 21 maj, och sänds live på TV4 klockan 20.00.


Bilden: Cody Pikcens, foto


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.