Den 28 september uruppför Västerås Sinfonietta och sopranen Julia Sporsén ett 20 minuter långt beställningsverk, Antropocen – Jag är unik och spelar ingen roll. Texten är en dikt av Jonas Gren, som tonsättaren Maria Lithell Flyg fastnat för. Dirigent är sinofoniettans chefsdirigent Simon Crawford-Phillips. Verket framförs även som en smygpremiär den 27 september i Norbergs kyrka.

Naturens toner. Mer info om konserten

Klimatengagerad tonsättare

Maria Lithell Flyg är en tonsättare som länge engagerat sig i klimat- och miljöfrågorna med sina musik. Redan 2014 skrev hon kammaroperan Någon borde ta tag i det här som framfördes med medlemmar ur KammarensembleNFolkoperan i Stockholm. 2019 vann hon Svenska Kyrkans Kulturstipendium för Fridlyst, ett Requiem över förlusten av biologisk mångfald. 2021 kom Ecce arbor – se träden tillsammans med konstnären Anna Berglind. Maria Lithell Flyg har även bidragit i Kungl Operans serie Short stories 2022 med kortoperan Min tur nu.


Antropocen
(av grekiska aʹnthrōpos ’människa’ och kainoʹs ’ny’), människans tidsålder. En föreslagen geologisk epok som oftast avser tidsperioden efter cirka 1800, under vilken människan har utgjort en betydande faktor i förändringen av jordens geologi, klimat och ekosystem.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.