Årets mottagare av Konstnärsnämndens Stora musikstipendium på 300,000 kr är musikkonstnären Christer Bothén med motiveringen:
”Musikkonstnären Christer Bothén har alltid varit på jakt efter nya instrument, spännande uttryck och utmanande ljuduniversum. Genom ett aktivt lyssnande och med en ödmjuk följsamhet, har han tidigt funnit vägen fram till samspel med både musikaliska storheter och med unga konstnärer. Den lustfyllt erövrade kunskapen har han omsorgsfullt fört vidare genom att själv växa ut till en musikalisk skatt och en högt respekterad mästare.” 

Christer Bothén (f. 1941 i Göteborg) började spela klarinett som tolvåring och har i sju decennier varit trogen sina instrument, basklarinetten och kontrabasklarinetten. Men han har även lärt sig spela harplutan Donso n’Goni genom att bosätta sig i Mali i början av 70-talet. Han har också studerat gnawamusik i Marocko för att ytterligare vidga sitt musikaliska uttryck. 

Förteckningen över band och samarbeten i hans musikkatalog är, minst sagt, omfattande – exempelvis Broema Dombia, Maalem Abdellatif Elmakhzoumi, Don Cherry, Moki Cherry, Bengt Berger, Kjell Westling, Nikke Ström och Bosse Skoglund. Han har fortsatt vara aktiv till dags dato i band som Fire! Orchestra, Goran Kajfeš Tropique, samt i sin egen nuvarande trio med Konrad Agnas och Vilhelm Bromander.


Konstnärsnämndens Stora musikstipendium uppmärksammar ”en aktiv och gränsöverskridande musikkonstnär med ett betydelsefullt konstnärskap, som tillför musikkonsten och publiken nya dimensioner och som inspirerar nya generationer av musikkonstnärer”. Stipendiet instiftades 2021 och delas ut årligen.

Första mottagare var dirigenten och arrangören Hans Ek. 2022 års mottagare var folkmusikern och sångerskan Lena Willemark.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.