Det blev Alva Holm, violinist, Klara Andersson, pianist, samt Daniel Thorell, cellist, som lade beslag på de tre finalistplatserna i Solistpris 2022.

De tre tävlar nu om solistkontrakt, turnéer över hela Sverige, inspelningar och sändningar med Sveriges Radio samt 100,000 kr.

Under hösten har hundratals musiker provspelat till Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier. Från dessa stipendieprov nominerades 15 kandidater till ytterligare en uttagningsomgång där de tävlat om Solistprisets tre finalplatser.

Alva Holm

Violinisten Alva Holm debuterade som 16-åring med Göteborgs symfoniorkester i Carl Nielsens krävande violinkonsert och vann i samband med detta förstapris i musiktävlingen Polstjärnepriset. Alva påbörjade sin utbildning vid Kungliga danska musikkonservatoriet i Köpenhamn hos den ukrainska violinisten Alexandre Zapolski och går nu hos Peter Herresthal och Asbjørn Nørgaard.

Klara Andersson

Klara Andersson är verksam som frilansande pianist efter att ha avslutat sitt sjätte och sista år på Kungl. Musikhögskolan/Edsbergs slott där hon studerat för prof. Anders Kilström och prof. Mats Widlund. Hon har de senaste åren spelat konserter runt om i Stockholm, både som kammarmusiker och solist. År 2020 mottog hon Rosenborg-Gehrmans studiestipendium på 150,000 kr med motiveringen ”en framtida artist med unika kvaliteter”.

Daniel Thorell

Cellisten Daniel Thorell har vunnit många framstående musiktävlingar och redan haft stor framgång som solist och kammarmusiker. Han debuterade som elvaåring med Sveriges Radios Symfoniorkester i Saint-Saëns cellokonsert i a-moll. Daniel studerar nu vid Norges Musikkhøgskole för professor Thorleif Thedéen.

Finalen i Göteborg

Det blir final tillsammans med Göteborgs Symfoniker lördagen den 5 februari 2022 i Göteborgs Konserthus. Den livestreamas på GSO Play och direktsänds i P2 Live.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.