Ärke-musiker och folkmusiker prisas

”Ärke-musikern” som avses är basisten och tonsättaren Georg Riedel. 87 år sedan den 8 januari 2021. Folkmusikern är den betydligt yngre Ellika Frisell (född 1953).

Båda prisas kungligt med två av Kungl Musikaliska Akademiens finaste priser i samband med akademiens årliga högtidssammankomst den 29 november.

Kungl. Musikaliska Akademiens Tonsättarpris instiftades 2017. Priset är på 100,000 kronor och delas ut vartannat år för ”en betydande tonsättargärning”.

Hantverksskicklighet och lekfullhet

Georg Riedel tilldelas Kungl. Musikaliska Akademiens Tonsättarpris 2021 med motiveringen:
”för en tonsättargärning som på ett unikt sätt kombinerar hantverksskicklighet och lekfullhet. Riedels mästerliga sinne för tidlösa och slagkraftiga kompositioner, från miniatyrer till stort format, har resulterat i en levande musikskatt för alla generationer både idag och i framtiden.”

Kungl. Musikaliska Akademiens Folkmusikpris tilldelas en person eller en ensemble för ett konstnärsskap av stor betydelse för folkmusik i Sverige. I begreppet folkmusik innefattas inhemska och invandrade folkmusiktraditioner i Sverige idag. Priset som delas ut vartannat år är på 100,000 kronor och instiftades 2015.

Mitt i utvecklingen av svensk folkmusik

Ellika Frisell tilldelas Kungl. Musikaliska Akademiens Folkmusikpris 2021 för sitt
”betydande konstnärskap inom folkmusiken i Sverige, både som utövare och pedagog. Frisells konstnärliga och pedagogiska gärning är både djup och vittfamnande. Hon har stått mitt i utvecklingen av svensk folkmusik sedan 1970-talet samt som lärare vid Kungl. Musikhögskolan sedan 1990-talet. Hennes djupt personliga uttryck fortsätter att inspirera generationer av unga folkmusiker.”


Jury för Tonsättarpriset: professor Staffan Storm, professor Karin Rehnqvist, konserthuschef Staffan Becker, musiker Linn Persson.

Jury för Folkmusikpriset: professor Sven Ahlbäck, musiker Ale Möller, musiker Mikael Marin, musiker Sofia Berg-Böhm, musiker Emilia Amper.
Foto, Frisell: Anna Simonsson. Foto, Riedel: Urban Wedin

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.