Den årligen återkommande festivalen Classicalive som drivs av studenterna vid KMH (Kungliga Musikhögskolan i Stockholm) är i full gång. Till skillnad från förra årets upplaga är 2024 års festivaledition betydligt mer varierad och utåtblickande vad beträffar programsättningen.

18–21 januari ställer en lång rad musikstudenter upp i ett antal konserter på skolan. Programmen innehåller en rad överraskningar vad beträffar repertoaren.

Trist, och märkligt, i år är att KMH inte aktivt stöttar detta studentinitiativ genom en aktiv marknadsföring. Inte någon av konserterna syns i skolans konsertutbud på webbplatsen. Istället får de medverkande musikerna förlita sig till egna kanaler. Classicalive-utbudet hittar man bara på Facebook.

Edit:
Det har nu framkommit att det inte handlade om utebliven stöttning och support från KMH:s sida, utan om att festivalplaneringen och lärarinsatserna varit bristfälliga och inte motsvarat de krav som ställs på en högskola.

Två av de medverkande under Classicalive 2024: Pauline Burke-Clason, harpa, och Catrin Johansson Spångberg, flöjt.
Repertoarbredden

Söndagen den 21 januari kan man i konserten Borta med vinden få höra verk av Vincent Persichetti (USA, 1915–1987), Serenade No. 10 för flöjt och harpa från 1957, Trio för piano, oboe och klarinett av Edouard Destenay (Frankrike, 1850–1924), liksom Flöjtkvartett No. 1 från 1777 av Wolfgang Amadeus Mozart.

Medverkande musiker är Catrin Johansson Spångberg, flöjt, Pauline Burke-Clason, harpa. I trio-stycket hörs Sara Zucchelli, oboe, Luca Scappagnini, klarinett, samt Luca Gliozzi, piano.

I flöjtkvartetten ingår Tiitta Moilanen, flöjt, Hilde Aronsson, violin, Tuomas Oravuo, viola, Elis Hakola, cello.

Franskt möter slaviskt

På söndagkvällen blir det konserten Franskt möter slaviskt. Den tjeckiske tonsättaren Hans Krása (född 1899, död 1944 i Auschwitz-Birkenau) presenteras med Theme and Variations for String quartet från 1936 och följs av Pianotrio i A-dur (från 1917/1978) av Germaine Tailleferre.

Här medverkar Maria Ikonen, violin, Karin Molander, violin, Senja Ali-Mattila, viola, och Lucie Žurmanová, cello i stråkkvartetten, och Vidar Karlsvärd, violin, Elis Hakola, cello, samt Herdís Ágústa Linnet, piano i Tailleferres pianotrio.

Stockholmstrion (med Nicole Biegniewska, violin, Filip Graden, cello, och Gustav Schantz, piano) framför Pianotrio No. 1 op. 8 i c-moll från 1923 av Dmitri Sjostakovitj.

Le Tombeau de Couperin (från 1917-19) av Maurice Ravel avslutar kvällen. Det framförs av Elisa Onegård, flöjt, Lisa Herlitz, oboe, Alexander Varvne, klarinett, Fritz Fembro, fagott, Olof Rolandsson, valthorn.

I allt, inte illa. Men de kvinnliga kompositörerna, förutom Tailleferre, är bortglömda. Även här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.