Historiskt. En svensk statsminister har fällts efter en misstroendeomröstning i riksdagen. Måndagen den 28 juni ber han (Stefan Löfven) om entledigande.

– Det är en svår politisk situation i Sverige efter riksdagens misstroendeomröstning, samtidigt som vi befinner oss i en pandemi. I detta läge har min och regeringens prioritet varit att göra det som är bäst för landet. Med den utgångspunkten har jag, i stället för att utlysa extra val, idag hos talmannen begärt att bli entledigad som statsminister. Jag har meddelat honom att jag står till förfogande att leda en regering som kan tolereras av riksdagen, säger statsministern på pressträffen.

Under åtskilliga minuter innan denna slutkläm hade Stefan Löfven hunnit nämna allt det vackra och storstilade som denna hans samlingsregering åstadkommit: jobben som blivit fler, skolan som blivit bra, alla de resurser som lagts på vården, allt som ska förbättras för de gamla, de gigantiska infrastrukturprojekten och Sveriges framsynta och ledande klimatarbete. Och så vidare, i minut efter minut.

Men – inte ett ord om kulturen. Det finns ju ändå en kulturminister i regeringen och statsministern borde känna till att regeringen under 2021 avsatt 3,5 miljarder kronor för att bistå pandemins kraftiga biverkningar på all kulturverksamhet i Sverige.

Så det är ganska talande, och uppenbart: kulturen och dess förutsättningar för att leva och utvecklas behöver inte ens nämnas.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.