Nej, orgelrivningen i november 2019 i Filadelfiakyrkan i Stockholm gick inte att stoppa. Församlingens beslut var oåterkalleligt.

Fasaden på den tidigare orgeln i Filadelfiakyrkan.

Den stora piporgeln med fjärrverk – en av landets största orglar med två manualer och 29 stämmor som invigdes i november 1930 – skulle ut ur den stora kyrkan. Den orgel som 1998 byggdes ut med digitala stämmor, fyra manualer och blev Sveriges första hybridorgel med sina 112 stämmor.

Men från november 2019 börjar den spännande resan. I Asmundtorps kyrka utanför Landskrona hade den gamla Mårtensson-orgeln från 1974 gett upp, elektriskt brunnit sönder och var tekniskt och musikaliskt inte längre något att räkna med.

Häljarps församling utanför Landskrona (där Asmundtorp är en av fyra kyrkor) fick erbjudande om att inköpa en begagnad högkvalitativ 29-stämmig orgel byggd 1930 av Åkerman & Lund – den som byggdes för Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Allt på plats – i magasin
Orgelfasaden från 1897i Asmundtorps kyrka.

Anders Johnsson, universitetslektor i orgelinterpretation och orgelkunskap vid Musikhögskolan i Malmö, liksom organist Malmö S:t Andreas kyrka, kopplades in som orgelsakkunnig.

Idag ligger delarna av Filadelfiakyrkans orgel magasinerade i Asmundtorp. Orgelläktaren har reparerats och förstärkts och en antikvarisk konsekvensanalys har utförts.

Själva orgelbyggandet har pausats på grund av coronapandemin, men församlingens organist Adriano Gaglianello hoppas efter kontraktskrivning med orgelbyggare att det ska ta fart i höst (orgelbyggeriet Močnik i Cerklje, Slovenien, som bl a genomfört flera lyckade orgelrenoveringar i Skåne de senaste åren).

Surround-effekt

– Projekteringen av den stora orgelns uppställning i tornrummet visade att ett av svällverken inte ryms och det placeras istället på norra sidoläktaren och ger därmed en surroundeffekt, helt i linje med det lilla fjärrverket bakom altartavlan, berättar Anders Johnsson.

Det bevarade spelbordet från Matteus kyrka, Stockholm.

Dessutom kände Anders Johnsson till att ett större och lämpligt Åkerman & Lund- spelbord från 1924 fanns bevarat i S:t Matteus kyrka i Stockholm. Det spelbordet har nu också hamnat i Asmundtorp.

– De bevarade stämmorna i Asmundtorp från 1897 och 1929 kommer att återanvändas på nya luftlådor och ytterligare några för stilen viktiga solostämmor tillförs konceptet för fullständighetens skull, säger Johnsson.

Allt sammantaget ska kyrkorummet i Asmundtorp få en monumental romantisk Åkerman & Lund-orgel.

Till våren 2021 hoppas alla inblandade att det ska kunna bli en stor och glad invigning.


Asmundtorps kyrka är byggd i tegel och i nygotisk stil. Likt en katedral reser den sig på slätten och med sitt 66 meter högt torn. Ett ”Herranom värdigt tempel” som prosten Oskar Stenius uttryckte det vid invigningen den första söndagen i advent 1897.


Intressant recension av Anders Johnsson om den tidigare orgeln i Asmundtorps kyrka:
– Mårtensson-orgeln från 1974 är en lågbudget-orgel byggd av billiga tidstypiska material som Masonite, plast, aluminium och Meccano.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.