Jämfört med drygt 50-åriga Stockholms Saxofonkvartett är den holländska blåskvintetten Calefax ganska unga. Calefax Reed Quintet grundades 1985.

Calefaxt – uppkallad efter en byggnad i Amsterdam – består av Oliver Boekhoorn (oboe), Ivar Berix (klarinett), Raaf Hekkema (saxofon), Jelte Althuis (basklarinett) och Alben Wesly (fagott).

I februari kommer de till Sverige och gör en turné i södra Sverige, arrangerad av Musik i Syd, Kultur i Halland och Musik i Blekinge. De besöker Landskrona, Helsingborg, Falkenberg och Laholm.

Konsertprogrammet Flyttfåglar har fått sitt namn efter Carola Bauckholts verk Zugvögel (från 2012) där instrumenten imiterar en mängd olika fågelljud. Det blir även musik av Johann Wilhelm Wilms, Jean-Philippe Rameau, Robert Schumann, Franz Liszt och Arvo Pärt

Calefax har framträtt över hela Europa, i USA och Kina och har gett ut ett flertal skivor. Ensemblen har fått åtskilliga utmärkelser och samarbetat med en lång rad solister, både sångare och instrumentalister.

Den färdiga repertoaren för deras originella besättning av oboe, klarinett, basklarinett, saxofon och fagott är begränsad. Medlemmarna i Calefax framför därför beställningsverk såväl som egna arrangemang på klassisk musik, från medeltiden till våra dagar, och ibland också av jazz och populärmusik.

Här blir det konserter:

Söndag 9 februari kl. 16.00, Landskrona Teater
Arr: Landskrona Kammarmusikförening

Onsdag 12 februari kl. 19.00, Helsingborg, Dunkers Kulturhus
Arr: Helsingborgs Kammarmusikförening

Lördag 15 februari kl. 15.00, Tullbrokyrkan, Falkenberg
Arr: Falkenbergs konsertförening

Söndag 16 februari kl. 17.00, Laholms Teater
Arr: Laholms Konsertförening

Bilden överst: Foto Marco Borggreve

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.