Den 7 februari 2020 är det världspremiär i Göteborg för en orkestersvit från slutet av 1880-talet komponerad av Valborg Aulin.

– ???

Valborg Aulin var klar med sin orkestersvit redan 1886. Ett opus 15, som fick titeln Tableaux Parisiens, suite pour orchestra, med fyra satser och en speltid på ca, 25 minuter: 1. Vie bruyante dans le lointain 2. Dans la calme de nuit 3. Scène de bal 4. Un soir de fête à Trocadero.

Valborg Aulin skrev mest kammarmusik. Detta är hennes enda verk för stor orkester, komponerat i Paris.

Världsdirigent på plats
Karen Kamensek, som varit många gånger i Sverige och dirigerat.

Nu är orkesterstycket annonserat i en konsert med University of Gothenburg Symphony Orchestra under ledning av världsdirigenten Karen Kamensek från Chicago (hon är i Göteborg den veckan för att dirigera La BohèmeGöteborgsOperan).

Enligt Kamenseks webbsida är detta även världspremiär för Tableaux Parisiens. I en konsert med franska klanger som också innehåller Hector BerliozOuvertyr ur Benvenuto Cellini och Daphnis et Chloé av Maurice Ravel.

Även om Aulins Tableaux Parisiens är ett sällanspelat verk, har det dock förekommit framföranden i modern tid.

Till exempel med Linköpings Symfoniorkester dirigerad av Glenn Mossop i mars 2013. Eller i Örebro, av Akademisk Orkester vid Örebro universitet i november 2016.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.