Västkusten sägs vara Sveriges framsida. Där huserar också denna vinterfestival som pågår den 16 – 19 januari, Frontside (Gothenburg International Chamber Music Festival), nu för andra året.

Festivalfixarna Karin Dornbusch och Paula af Malmborg Ward.
Foto: Calle Friedner

Festivalens frontfigurer är konstnärliga ledaren och klarinettisten Karin Dornbusch tillsammans med tonsättaren Paula af Malmborg Ward.

Förra året var temat för festivalen m/s Transatlantic. I år är temat Österut.

– Svenska Ostindiska Companiets resor till Asien är en av inspirationskällorna för temat Österut. Fokus ligger på de positiva musikaliska utbyten som har skett och fortfarande sker i dag. Kreativa och respektfulla utbyten som kan tänkas vara förebilder i en värld där olikheter alltför ofta anses vara ett problem, säger Karin Dornbusch.

Stor repertoarbredd

Spelprogrammet under de tre konsertdagarna är varierande, på ett sätt som inte är så vanligt numera.

Förutom två till festivalen nyskrivna verk – Leilei Tians The Butter Thief för violin och marimba och Lei Feng Johanssons The Fantasy of the Far East för klarinett, sheng, cello och slagverk – vimlar det av tonsättare som man sällan får höra:
t ex Pierre-Octave Ferroud, Ruo Huang, Henri Duparc, Daniel Berg, Klaus Huber, Farangis Nurulla-Khoja, Jenny Hettne, Simon Steen-Andersen, John Pitts, Tan Dun.  

Äldre mästare som Claude Debussy, Maurice Ravel, Jan Ladislav Dussek, W. A. Mozart, Franz Schubert, Johannes Brahms, Sergej Rachmaninov och Ludwig van Beethoven får också plats i programmet.

Svenska och utländska musiker

Kammarmusiker från olika håll i världen kommer till Frontsides olika konsertscener, bl a den sydkoreanska stråkkvartetten Esmé Quartet som gästar Sverige för första gången, kinesiske Wu Wei med sin kinesiska munorgel sheng, som han trakterar bland annat under en unik konsert ombord på Ostindiefararen Götheborg, turkiske harpisten Çağatay Akyol som framför både klassisk kammarmusik och folkmusik från Anatolien, franske pianisten Julien Quentin, franska flöjtisten Hélène Boulègue

Dessutom sångerskan Katarina Karnéus, pianisten Johan Ullén, Duo Granmo-Berg (Daniel Berg och Tobias Granmo), UmeDuo (Karolina Öhman och Erika Öhman) liksom konstnärliga ledaren Karin Dornbusch med sina klarinetter.


Mer festivalinfo här ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.