En Sverige- och Stockholmsbekanting är tillbaka i huvudstaden.

Alan Gilbert kommer från och med våren 2021 att kombinera rollen som musikchef för Hovkapellet vid Kungl Operan med chefsdirigentskapet för Elbphilharmonie i Hamburg. Den posten tillträdde han så sent som hösten 2019 efter att dessförinnan fungerat musikchef för New York Philharmonic Orchestra under åtta år.

Alan Gilbert är dessutom hedersdirigent för Kungl Filharmonikerna, en orkester han var chefsdirigent för åren 2000 till och med 2008.

Stockholm nya hemstaden

– Jag känner mig hedrad över uppdraget som musikchef på Kungliga Operan. Jag har många goda minnen från arbetet med dessa underbara sångare och musiker, det har varit ett rent nöje. Jag gläder mig över att kunna se fram emot många fler tillfällen. Det är förstås särskilt roligt att få återvända till den levande musikscenen i min nya hemstad, sa Alan Gilbert när han fick beskedet.

Alan Gilbert (f. 1967) har ett renommé som en av världens mest respekterade och mångsidiga dirigenter av både opera och symfonisk musik. Han har erhållit ett flertal internationella Grammys och han är känd för sina djuplodande, ambitiösa program och nyfikenhet på musik som ligger utanför den traditionella repertoaren.

Börjar med Mästerångarna

Alan Gilbert kommer att tillträda sin befattning vid Operan under våren 2021 med en nyuppsättning av Rickard Wagners Mästersångarna i Nürnberg.

Han debuterade på Kungliga Operan 2012 med Stephen Langridges nytolkning av Lohengrin. Sex år senare återvände han för att dirigera Strauss Rosenkavaljeren samt en galakonsert med bland andra Nina Stemme i samband med Birgit Nilssons hundraårsjubileum.

Våren 2020 kommer han att leda ett nyuppförande av Puccinis Fanciulla del West med Malin Byström i titelrollen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.