Järna Festival Academy – inte som andra sommarfestivaler

Det startade 2017 genom att cellisten Jakob Koranyi och pianisten Peter Friis Johansson bestämde sig för att slå sina krafter samman och köra igång en festival i Ytterjärna Kulturhus utanför Södertälje.

Men de ville inte ha ännu en svensk sommarfestival. Därför heter deras festival Järna Festival Academy.

Festivalen är ett mångfacetterad forum som genom konst, vetenskap och utbildning vill föra ett samtal kring de stora frågor som påverkar vår samtid.

Programpunkterna (flera av dem är kostnadsfria) består av konserter, masterclasses, föredrag, filmvisningar. Varje år erbjuds kostnadsfri utbildning på högskolenivå till 24 utvalda studenter, barnkonserter och opera samt inte minst kammarmusikkonserter i världsklass. 

2019 års festival startar den 19 juli och avslutas den 28 juli.

Mängder av konserter med toppartister

Nu, på tredje året, har festivalen utökats till tio dagar med 34 programpunkter. Bland scenframträdande märks operan Amasonernas drottning med musik från 1760 av Maria Antonia Walpurgis; Sverigepremiären var i mitten av juni.

Grammis-belönade trion Cecilia Zilliacus, Kari Raitinen och Bengt Forsberg ger en konsert med enbart musik av Amanda Maier-Röntgen.

I en tematisk föreläsning läser Stina Ekblad texter av Bodil Jönsson (från boken När horisonten flyttar sig), i en annan föreläser Camilla Lundberg om olyckliga tonsättaröden.

Oväntad musik

Dessutom blir det en rad s k Carte blanche-konserter, där musikerna presenterar repertoaren under konsertens gång. Här förekommer i skilda konserter musiker som Zilliacus/Raitinen/Forsberg, Yuval Gotlibovich, viola, tillsammans med Tim Horton, piano, Barbara Buntrock, viola, tillsammans med Suoyen Kim, violin, Denise Clarke, scenkonstartist, i en föreställning tillsammans med Ye-Eun Choi, violin, samt Emil Jonason, klarinett i sällskap med Andreas Borregaard, accordeon.

Jazzsångerskan Rebecka Törnqvist ger också en konsert tillsammans med festivalens musiker och sina egna musiker Mattias Ståhl – vibrafon, marimba, Per ”Texas” Johansson – klarinett, Margareta Bengtson – harpa, Konrad Agnas – trummor.

Tydlig klimatdeklaration…

Extra plus i kanten för Järna Festival Academy blir det för deras tydliga klimatambitioner.

Varje beslut på Järna Fetival Academy tas med hänsyn till dess konsekvenser för miljön. Det innebär att vi försöker begränsa vårt miljömässiga fotavtryck och alltid klimatkompenserar för de utsläpp vi orsakat. All klimatkompensation sker i samarbete med den världsledande organisationen Atmosfair.

… och jämställdhetspolicy

Järna Festival Academy har en tydlig jämställdhetspolicy och festivalens artister ska alltid befinna sig inom intervallet 40/60 för respektive kön. Samma principer gäller festivalens styrelse och organisation.

Mer info om Järna Festival Academy ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.