Efter sju år som rektor för Kungl. Musikhögskolan (KMH) lämnar nu Cecilia Rydinger Alin (t. v) över till Helena Wessman. Vid KMH:s traditionella årshögtid den 5 juni installerades Helena Wessman.

Cecilia Rydinger Alin tillträdde som tillförordnad rektor 2012, efter den tidigare rektorn Johannes Johanssons plötsliga bortgång. Hon förordnades året därpå för en sexårsperiod som ordinarie rektor. 

Rydinger Alin återgår till sin anställning som professor i orkesterdirigering, och kommer under de två närmaste åren bedriva ett utvecklings- och forskningsarbete på KMH. Hon fortsätter även som dirigent för manskören Orphei Drängar och vill gärna också dirigera ungdomar i körer och orkestrar runt om i landet.

Cecilia Rydinger Alin har som rektor varit huvudansvarig när KMH – efter många års väntan – kunde genomföra flytten till högskolans helt nya campus på Valhallavägen (2016/17).

Under Cecilia Rydinger Alins rektorsperiod har KMH uppnått en position i internationell ranking bland de tio mest attraktiva av världens lärosäten för högre utbildning inom de konstnärliga områdena.

– Musik hjälper människor till bildning och god hälsa, till och med lycka. Musik är ett inkluderande globalt språk utan begränsningar och över alla geografiska gränser, och musik är avgörande för ett samhälles utveckling och fortlevnad, menar Cecilia Rydinger Alin.

Tillträdande rektor Helena Wessman har en bakgrund som professionell trombonist, mångårig musikadministratör på olika poster, senast som konserthuschef för Berwaldhallen i Stockholm. 

Mer internationell högskola

– Jag är bland annat angelägen om att göra KMH till en ännu mera internationell högskola, säger Helena Wessman. Vi måste ha som utgångspunkt att vi utbildar våra studenter till ett musikliv i internationell konkurrens och rusta dem för det. Men KMH ska också vara om möjligt ännu mera attraktivt och ett självklart val för utländska studenter, både för utbytesstudier och som reguljära sökande.

Förstärkta nätverk

Helena Wessman vill också förstärka olika nätverk för att ännu bättre ska kunna knyta ihop hela utbildningskedjan, från förskola över grundskola, gymnasium och kulturskola, till folkhögskola och högskola – och till forskningen i och om musik. 

Drivamusikens utveckling

– Som Sveriges enda självständiga musikhögskola har KMH en särskild roll att spela när det gäller att samordna och driva på utvecklingen på musikens område. Det handlar om betydelsen av den allmänna musikbildningen i samhället, men också mera konkret om att både säkra återväxten till konstnärliga utbildningar, och att hävda betydelsen av musikläraryrkets särskilda kompetenser och roller i skolvärlden.

– Det är oerhört viktigt att bevara och utveckla KMH:s traditioner och kompetenser inom sina konstnärliga huvudområden: västerländsk konstmusik, folkmusik, jazz och musik- och medieproduktion, menar Helena Wessman. 


Direktörer vid Musikhögskolan

  • 1954–1966 Bertil Carlberg
  • 1966–1969 Bengt Franzén

Direktör/rektor vid Musikhögskolan

  • 1969–1987 Ingemar Gabrielsson

Rektor vid Musikhögskolan

  • 1987–1993 Gunnar Bucht

Rektorer för Kungliga Musikhögskolan

  • 1993–2000 Göran Malmgren
  • 2000–2006 Gunilla von Bahr
  • 2006–2012 Johannes Johansson
  • 2012–2019 Cecilia Rydinger Alin
  • 2019- Helena Wessman


Foto: Stefan Nilsson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.