Opera- och teaterregissören Tobias Theorell efterträder Mellika Melouani Melani som konstnärlig chef för Folkoperan från och med augusti 2020.

Tobias Theorell (f. 1969) har en bakgrund som skådespelare och regissör för både opera och teater i Sverige och utomlands och har gjort teateruppsättningar sedan 2003.

Han började som skådespelare på bl. a. Unga Klara och Stockholms Stadsteater. Som teaterregissör debuterade han med Caldérons Livet en dröm på Unga Klara. Därefter har han arbetat som teaterregissör vid bland annat Stockholms Stadsteater, Malmö Dramatiska Teater, Det Norske Teatret, Göteborgs Stadsteater och Kungliga Dramatiska Teatern, där han nu är anställd som husregissör. Han har även regisserat ett tiotal operauppsättningar på bland annat Kungliga Operan, Malmö Opera, Drottningholmsteatern, Norrlandsoperan, Opera Hedeland i Danmark, Staatstheater Kassel och Landestheater Coburg i Tyskland (2012 nominerad av Opernwelt till Årets Operauppsättning) samt på Folkoperan där han regisserade Salieri vs Mozart 2018.

– Detta är ett drömjobb för mig. Folkoperan har en unik position i operasverige och jag är full av entusiasm att få vara med och utveckla den, säger Tobias Theorell.

Goda ledaregenskaper

– Det skall bli väldigt roligt att leda Folkoperan tillsammans med Tobias Theorell. Under 2018 regisserade han Salieri vs Mozart här på Folkoperan och då fick vi erfara hans goda egenskaper som ledare både för ensemblen och för övriga medarbetare i huset, vilket är viktigt på en liten teater som Folkoperan. Ett särskilt plus är Tobias stora kontaktnät i teater- och operavärlden både i Sverige och utlandet, säger Folkoperans VD Monica Fredriksson.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.