HemJazzKvinnlig pianistpionjär fick börja spela under pseudonym

Kvinnlig pianistpionjär fick börja spela under pseudonym

Hon var konsertpianisten som kunde spela både den klassiska repertoaren och jazz. Och hon var den första som vågade sammanföra de båda musikformerna i samma konserter. Hon var Sveriges första kvinnliga kapellmästare och hade en egen trio med piano, bas och trummor.

Hon heter Eva Maria Engdahl-Tegestam, föddes i Västerås 1924  och dog  i Avesta den 30 januari 2018.

Efter pianostudier för Karl Wohlfart och Gottfrid Boon samt som Svenska musikerförbundets stipendiat för Jules Gentil vid École Normale de Musique i Paris debuterade hon i Stockholms Konserthus 1944.

Eva Engdahl var därefter flitigt engagerad som pianist under 1940- och 1950-talet, med konserter runt om i Sverige samt gästspel i Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

 

Inte passande för en kvinna

På dåvarande Radiotjänst (Sveriges Radio, idag) blev det känt att Eva Engdahl spelade jazzmusik. Då det inte ansågs passande för en kvinna att spela jazz, särskilt inte en konsertpianist, blev det nödvändigt med en pseudonym. Från slutet av 1940-talet och in i 1960-talet blev Marie Adams ett känt namn inom underhållningsmusiken i svensk radio.

Eva Engdahl blev även engagerad vid Sveriges Television. Från 1954 deltog hon i provsändningarna från Tekniska högskolan för att senare medverka vid reguljära tv-sändningar 1956–1961, fortfarande som Marie Adams.

Hon hann även med turnéer i folkparkerna med Dagens Revy. Sten Broman lär ha sagt: – Eva Engdahl kan få ett folkparkspiano att klinga som en konsertflygel.

Eva Engdahl vid sin 90-årsdag, hemma i Iljarsgården i Folkärna. Foto Stefan Ubbesen

Eva Engdahl musicerade även med Casinorevyn, deltog i jazzfestivaler med mera. Hon var kapellmästare på Norska Amerikalinjen 1962–1963 och senare Artistchef på Bacchi Wapen.

 

Eva Engdahl var medarbetare i Vi tycker om musik (1975), en debattbok kring musiken i Sverige, och deltog också i arbetet med att utforma en ny musiklärarutbildning. Hon komponerade flera verk för orkester samt skrev undervisningsmaterial. Välkänd son är George ”Jojje” Wadenius.

 

Tribute to Eva Engdahl

Söndagen den 8 juli blir det en musikkväll i Grytnäs kyrka, Avesta (inte långt från Eva Engdahls hem i Folkärna/Sjövik). Det är gruppen YAZZ som kommer att hedra den svenska pianistpionjären. Musikerna i gruppen är Karin Svenonius-Kronstrand, Eldar Levgran, Michael Sjursvens, Cliff Sjursvens och Thomas Boberg.

 

Foto överst:
Från tv-programmet ”På besök, Georg Eliasson tar emot” från 1955. Eva Engdahl (Marie Adams), pianist, kapellmästare och kompositör. T.h. står programledaren Georg Eliasson, textförfattare, förlagschef och radioman. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT

 

 

%d bloggare gillar detta: