Det fanns en tid när staten (genom Rikskonserter) åstadkom en hel del gott för att hålla Sverige samman. Som det som hände från mitten av 1960-talet och framåt. Rikskonserter tog initiativ till en lång rad musikfestspel landet runt, inte minst i Norrland.

Pilotprojektet blev Östersund, i flyghangaren på Frösön. Kort därefter (1968) kom festivalen i ångermanländskt sköna Junsele i Sollefteå kommun. Den starka drivkraften i Junsele blev musikläraren Erik Nordien – en äkta eldsjäl och musikens möjliggörare; så fick han också Kungl Musikaliska Akademiens mest förnäma utmärkelse Medaljen för tonkonstens främjande (1992). Samma år fick han även utmärkelsen Årets eldsjäl av festspelsarrangörernas organisation.

Junsele på musikkartan

Med Erik Nordiens engagerade arbete och hans med åren allt mer vittförgrenade nätverk blev Musik- och Konst i Junsele snart en stor musikhändelse i Sverige. Och till Junsele kom inte bara svensk publik, utan den ångermanländska naturen (och alla dess mygg) lockade även en internationell publik. Många blev stamgäster.

Musikveckan genomfördes alltid i juli. Hit kom gräddan av sångare, musiker, kammarmusikensembler och till och med hela symfoniorkestrar. Folk- och spelmanslag från hela Norden kom till hembygdsgården under denna konstmusikfestival.

Sporthallen, som Erik Nordien drev hårt för att få till stånd, fick fungera som konserthus under Junseleveckan; hallen har f ö bytt namn till Erik Nordien-hallen.

Hyllningskonsert den 14 juli

År 2000 dog Erik Nordien, endast 67 år gammal. Hans älskade musikfestival hade åren därefter svårt att få samma gnista och driv och är numera nedlagd. 32 Musik- och konstveckor hann Erik Nordien med att genomföra.

Och nu, 50 år efter Junseleveckans startår, blir det minneskonsert i Junsele – en hyllningskonsert i Junsele kyrka till Erik Nordiens minne.

Vid konserten den 14 juli deltar bland annat pianisten Georg Öqvist, som har sina rötter i Junsele. Han var fyra år när den första Junsele-veckan gick av stapeln och vuxit upp med Musik & Konst-veckan, liksom fostrats musikaliskt av Erik Nordien.

För Georg Öqvist, som idag är professor i interpretation vid Musikhögskolan i Stockholm, har Erik Nordien och Musik & Konst-veckan betytt oerhört mycket:

– Hans brinnande intresse för klassisk musik satte Junsele på kartan i form av Musik & Konstveckan. Många oförglömliga konserter/möten med artister har jag än i dag i minnet. Som eldsjäl kunde han ibland betraktas som tjurig, enkelspårig etc. Epitet som gärna går hand i hand med en eldsjäls lyskraft och vilja.

Trio Lindgård – Rodrick – Öqvist

som består av Jonas Lindgård, violin, Mattias Rodrick, cello, och Georg Öqvist, piano, spelar under hyllningskonserten musik i Erik Nordiens och musikveckans anda: Ludvig van Beethoven och Astor Piazzolla varvas med nyskriven musik av en ung tonsättare, Jonas Olofsson, uppvuxen och bosatt i Ångermanland.

Arrangörer är Scenkonst Västernorrland tillsammans med Junsele församling.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.