En halv miljon till Martin Fröst

Ett av Sveriges mindre kända storpriser på kulturområdet är Gannevik-stipendierna. Pristagarna får årligen (i år för sjätte gången) 500,000 kr vardera i de fem kulturområdena bild och form, teater, musik, dans, film.

I musikkategorin gick Gannevik-priset till klarinettisten Martin Fröst.

Motivering:

Hans ton är unik. Den börjar från ingenstans och fylls sedan av den kraft som kallats ”gudomlig”. Hans bländande teknik, enastående musikalitet, utstrålning och unicitet, har gjort att han fått många verk skrivna speciellt för sig. Konserterna kan liknas vid tematiska performances, där rörelse och dans utgör starka ingredienser. Han utforskar instrumentets gränser, men också sina egna.

 

Övre raden: Cecilia Edefalk, Martin Fröst Nedre raden: Örjan Andersson, Josette Bushell-Mingo, Stefan Jarl

2,5 miljoner kronor

Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål delade ut årets stipendier – totalt 2,5 milj kronor – vid en ceremoni på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm måndagen den 21 maj..

Övriga stipendiater är Örjan Andersson – dans, Josette Bushell-Mingo – teater, Cecilia Edefalk – bild och form, Stefan Jarl – film.

 

Tidigare års stipendiater

I kategorin musik:
2013 – Anders Hillborg
2014 – Ale Möller
2015 – Karin Rehnqvist
2016 – Neneh Cherry
2017 – Nina Stemme

Stipendierna möjliggörs genom en omfattande donation till Konstnärsnämnden från affärsmannen och konstälskaren Per Gannevik som avled 2011. I hans namn inrättade Konstnärsnämnden Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Syftet med stiftelsens stipendier är att enligt donatorns vilja stödja konstnärskap som kan förväntas få stor betydelse för kulturarvet.


Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål
2012 donerade finansmannen och konstälskaren Per Gannevik cirka 60 miljoner kronor till Konstnärsnämnden. I enlighet med testamentvillkoren bildades då Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Stiftelsens ändamål är att stödja nu verksamma konstnärer som kan förväntas ha betydelse för kulturarvet.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.