De går, står, hoppar, dansar, dirigerar och får på så sätt omslutas av musiken i ett intimare möte med den levande orkestern.

De som rör sig så livligt är femåringar i Bromölla. De som spelar är Musica Vitae.

 

Ulrika Lorentzi och Ann-Krestin Vernersson

Vecka 9 är alla femåringar, som går på förskolor i Bromölla kommun, först ut att få träffa stråkorkestern Musica Vitae och rytmik- och cellopedagogen Ulrika Lorentzi.

Resultatet kan man ta del av 7–8 mars på Humlescenen i Bromölla i klassiska konserter som de 120–130 barnen själva är med i. Därefter, i april-maj, står barn i Malmö på tur.

Styr orkestern med rörelser

– Det här är ett helt unikt projekt – ett koncentrerat och interaktivt möte, som jag upplever är helt nytt för kammarmusikscenen. Först träffar jag alla barnen i mindre grupper om 30 och lär då ut rörelser som de får styra orkestern med. Det verbala språket blir överflödigt, berättar Ulrika Lorentzi.

– Viktigast är leken, rörelserna och de olika färgerna vi använder oss av för att komma riktigt nära dessa skickliga musiker, säger Ulrika Lorentzi, som utifrån sin rytmikpedagogiska kompetens, och tillsammans med professor emerita Ann-Krestin Vernersson, har utformat konceptet.

Kulturen genom våra sinnen är temat 2018 för detta projekt för femåringar.

 

– Förskolebarnen kommer att få smyga efter spelande violinister och cellister och vara tillsammans med en kontrabasist. De får också stå i händelsernas centrum och visa orkestern när de ska spela forte och piano, öva pausa och spela i Mozarts Eine klene Nachtmusik eller höra Bachs Air så mjukt och ljuvt att allt runt ikring bleknar, menar Ulrika Lorentzi.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.