Återupptagen opera med väldig sopraninsats

Även i Finland finns bortglömda musikaliska mästerverk. Ett sådant är Väinö Raitios förgätna opera Prinsessan Cecilia, som har kallats ett av den finländska modernismens storverk. Rautio levde åren 1891–1945.

 

Helsingfors festspel inleds torsdag den 17 augusti, och ett av huvudnumren är Väinö Raitios bortglömda opera Prinsessan Cecilia.

– De finländska modernisterna, Ernest Pingoud, Aarre Merikanto och Väinö Raitio var kanske inte modernister i internationell bemärkelse, men det väsentliga är att de i vår nationella kontext efter inbördeskriget bröt med sedvänjan, där hem, tro och fosterland i hög grad betonades inom konsten, säger Hannu Lintu som dirigerar det konsertanta framförandet med RSO/Finska Radions Symfoniorkester, enligt HBL/Hufvudstadsbladet.

Musikskribenten Wilhelm Kvist konstaterar att Raitio, som under 1920-talet koncentrerade sig på orkesterverk som fick ytterst få framföranden, gick under 1930-talet över till att skriva operor. Prinsessan Cecilia uruppfördes den 1 april 1936. Trots lysande kritik efter urpremiären, föll den snabbt i glömska. Operan har inte framförts på över 80 år och inga inspelningar finns. Det som står om operan inom facklitteraturen är också närmast andrahandsinformation och hörsägen.

 

Som ett uruppförande

– Jag har i praktiken fått närma mig partituret som för vilket annat uruppförande som helst, säger Lintu.

Viss hjälp har Hannu Lintu haft av tidigare erfarenheter av verk från samma tidsperiod. Vid arbetet med inspelningen av Tauno Pylkkänens opera Mare och hennes son (1945) diskuterade han ämnet flitigt med dirigentnestorn Ulf Söderblom, som kunde hänvisa till partituret till Prinsessan Cecilia, som han hade i sin bokhylla.

Librettot skrevs av Huugo Jalkanen. Handlingen är förlagd till Gustav Vasas tid och handlar om hans dotter, prinsessan Cecilia.

 

Stort omfång, mycket sångartid

Sopranrollen i Prinsessan Cecilia är förmodligen den största i den finska operalitteraturen. Textmängden är enorm och omfånget stort – två och en halv oktaver. Under de två timmarna får sopranen Johanna Rusanen-Kartano sjunga under hälften av tiden.

– Och som så ofta i operor dör kvinnan på slutet, påpekar Rusanen-Kartano.

 

 

Bilden överst: Johanna Rusanen-Kartano sjunger sopranpartiet och Hannu Lintu dirigerar Väinö Raitios Prinsessan Cecilia vid Helsingfors festspel som pågår från den 17 augusti t o m den 3 september.
Foto: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.