HemTonsättareGenialisk, säger pianisten om Sandströms pianokonsert

Genialisk, säger pianisten om Sandströms pianokonsert

Den i år 75-årige Sven-David Sandström (30/10) firas av Göteborgs Symfoniker med uruppförandet av hans nya pianokonsert Five Pieces for Piano and Orchestra med Peter Friis Johansson som solist.

Det är ett nytt verk i en serie av ”pieces-konserter” som Sandström skrivit under senare år – Six Pieces for Piano Trio and Orchestra, Seven Pieces for Violin and Orchestra etc, där Sandström haft en önskan om att komma bort ifrån den traditionella konsertformen och satsindelningen. Han delar istället in soloverken i flera kortare stycken, ”Pieces”, som tydligt skiftar i karaktär.

– Konserten är genialisk, säger Peter Friis Johansson. Musiken är väldigt personlig, full av briljanta idéer, intressanta klangfärger och starka teman. Det är en pianokonsert i ordets rätta bemärkelse och verket har alla förutsättningar att bli en modern klassiker. Det kommer att bli en storslagen resa för mig och säkert även för publiken.

 

Konserten uruppförs i Göteborgs Konserthus på onsdag 22 mars med repris torsdag 23 mars, och på fredag 24 mars spelas den i Vara Konserthus. Mario Venzago dirigerar Göteborgs Symfoniker.

Five Pieces for Piano and Orchestra är Göteborgs Symfonikers beställningsverk, finansierat av Anders Walls Stiftelse.

 

Foto: Emilie Kroon

 

%d bloggare gillar detta: