Visste ni, att Wilhelm Stenhammars Serenad C-dur (Stråkkvartett Nr. 5) från 1910 har bearbetats för orkester av Carl Nielsen?
Dirigenten Daniel Hansson i Malmö (gästprofessor i dirigering Lviv National Music Academy i Ukraina) anade det. Men det krävdes en del efterforskningar och arkiv-tur för att komma rätt:
– I arbetet med ett program för Khmelnitsky-filharmonin samtalade jag med tonsättaren Staffan Storm om lämplig svensk musik för stråkorkester. På jakt efter något utöver det vanliga kom Carl Nielsens bearbetning av Stenhammars Stråkkvartett nr 5 upp som förslag.
Två kompositörsvänner
Bo Wallner berättar om bearbetningen i sin Stenhammarbok och om de båda kompositörernas vänskap. Nielsens uppskattning av Stenhammars musik ska ha lett fram till en konsert med Serenad i C-dur den 4 december 1918, förmodligen i Göteborg (där Wilhelm Stenhammar var chefsdirigent från 1907).
– Därefter tog det stopp, berättar Daniel Hansson. Vare sig Kungliga biblioteket i Köpenhamn eller Raritetssamlingarna vid Statens musikverk kunde hitta materialet och det verkade inte finnas förlagt någonstans. Ingen i kretsarna kring Stenhammarsällskapet eller Carl Nielsen-samfundet kunde hitta källorna till uppgiften och redaktörerna för Carl Nielsen-utgåvan saknade hänvisningar till bearbetningen. Wilhelm Stenhammar var från 1907 chefsdirigent i Göteborgs symfoniorkester.
Tack vare Kristian Karlstedt på Göteborgs Symfonikers bibliotek kunde detta bekräftas och materialet som Nielsen sammanställt letades fram.
Nu framförs det i Ukraina
Drygt hundra år efter att Carl Nielsen gjorde bearbetningen dirigerar Daniel Hansson det igen, i ett program med svensk musik i Khmelnitsky.
Stenhammar får fredagen den 25 oktober sällskap av Atterberg, Fernström, Wirén, Carlstedt – musik som är väldigt sällsynt i ukrainska konserthus.
– Dessvärre nästan lika sällan framförd i svenska konserthus, konstaterar Daniel Hansson.
Svensk musik i Lviv, Ukraina:
Lars-Erik Larsson – Liten serenad opus 12
Kurt Atterberg – Suite no 3 för violin viola and stråkar
Wilhelm Stenhammar – Quartett no 5. Serenade. Bearbetning för stråkorkester: Carl Nielsen
John Fernström – Intima miniatyrer op 2
Jan Carlstedt – Metarmophosi per Archi op 42
Dag Wirén – Serenade for Strings op 11