Final i Berwaldhallen, Stockholm, för det nu 30-åriga Solistpriset, Sveriges finaste utmärkelse för unga musiker.

Lördagen den 13 januari 2024 var stämningen förtätad i konserthallen. Tre unga, briljanta solister som tagit sig till finalen – Kathrin Lorenzen, sopran, Matilda Sterby, sopran, samt Theo Hillborg, saxofon – framträdde med sina utvalda stycken tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigenten Tobias Ringborg.

Allt så ypperligt och personligt framfört. Hur ska dessa skilda musikaliska insatser bedömas och värderas när solisterna befinner sig på den här toppnivån?

Juryn fick det inte lätt, men enades om att sopranen Kathrin Lorenzen (f. 1994) var 2024 års vinnare. Hon får bland annat en prischeck på 100,000 kronor samt konsert- och inspelningsengagemang i Sverige under det kommande året.

Motiveringen – standard 1A

Jurymotiveringen kanske inte är så originell, eller specifik. Den skulle med lätthet kunna gälla för samtliga tre finalister.

Men, vem vet? Även i juryvärlden kan det finnas standardformuleringar att ta till. Så här blev den för vinnaren i Solistpriset 2024 – när de fem i juryn hade 11 minuter på sig:

”Med en fängslande scennärvaro och enastående musikalitet lämnar vår vinnare ingen jurymedlem oberörd. De musikaliska tolkningarna är övertygande och speglar ett moget konstnärskap på mycket hög nivå. Det är med spänning vi ser fram emot att följa vår vinnares fortsatta musikaliska resa och karriär i Sverige och utomlands.”

Solistprisjuryn

Juryn för 2024 års solistpris har bestått av Mats Bergström, gitarr, Peter Herresthal, violin, Annamia Larsson, valthorn, Hermann Stefansson, klarinett, samt Fredrik Zetterström, baryton.

Tongivande arrangörer

Solistpriset, som genomförts sedan 1993, är numer den biennala unga-musiker-tävling som arrangeras i ett samarbete mellan Kungl. Musikaliska AkademienSveriges Radio/BerwaldhallenGöteborgs Symfoniker, Musik i Syd och Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset. 

Bilden överst: Arne Hyckenberg, foto


Tidigare Solistpris-vinnare

Pristagare som blivit välkända musikernamn:

2022 Alva Holm, violin
2020 Laura Michelin, flöjt
2018 Amalie Stalheim, cello
2016 Sebastian Stevensson, fagott
2014 David Huang, piano
2012 Ellen Nisbeth, viola
2010 Per Gross, blockflöjt
2008 Ida Falk Winland, sopran
2006 Jakob Korany, cello
2004 Johan Bridger, slagverk
2002 Mikael Holmlund, piano
1998 Francisca Skoog, piano
1997 Cecilia Zilliacus, violin
1996 Karin Dornbusch, klarinett
1995 Markus Leoson, slagverk
1994 Tobias Ringborg, violin
1993 Karl-Magnus Fredriksson, baryton


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.